II. Palóc Párnafesztivál Mátraderecske, szeptember 19–21. • Hetedhéthatár

Napi aktuál

II. Palóc Párnafesztivál Mátraderecske, szeptember 19–21.

Kis Roland kisbíró és a mátraderecske asszonykórus, háttérben a Mofetta épületével

A mátraderecskeiek vendégszeretetét tapasztalták meg mindazok, akik részt vettek a háromnapos II. Palóc Párnafesztiválon. A Mátra északi részén található településre szén-dioxid gázfürdője, a mofetta révén már sokan rátaláltak és vissza-visszajárnak ide, és aki teheti, a gyógyulást összeköti családi üdüléssel. De nemcsak ez jelenti a község idegenforgalmát, kulturális örökségét úgy ápolja, hogy amiatt is érdemes felkeresni.

Négy kiállítás nyílt a párnafesztiválra: a Népművészeti Házban Hagyományőrzőink címmel ma is alkotó népművészek munkáit mutatták be, a Nagymamáink öröksége című gyűjteményt a Polgármesteri Hivatalban, a Palóc vetett ágy kiállítást pedig a Mofettában. A több száz használati tárgyból és több mint ötven szentképből álló gyűjtemény a volt moziteremben látható. Ez utóbbi kiállításon olvasható: „Álmodtam egy szentképkiállítás létrehozásáról. Megvalósult. Zám Ferenc polgármester úr álmodott egy palóc életet bemutató állandó kiállításról. Megvalósult. Mindez csak úgy jöhetett létre, hogy a derecskei emberek összefogtak, szeretteik hagyatékát a falunak adományozták. Az álomból, a múltból jelen lett, amit a jövőnek adományozunk. Tisztelettel köszönöm mindenkinek. Kismagdi gyűjtő-szervező” – Kismagdi (Kis Istvánné) és Zám Ferenc polgármester mellett mások is mertek álmodni, s életre hívták a párnafesztivált tavaly, és megrendezték idén: Panyik Szeréna, a Mátraderecske Idegenforgalmáért Egyesület elnöke, Báder Miklósné Veronka, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet elnöke, valamint a polgármesteri hivatal dolgozói. Sok-sok segítő társuk akadt. Kellett is, mert a kisbíró zenés ébresztőjétől egész napos program volt szeptember 20-án, szombaton: palóc zenés-táncos felvonulással, ételkóstolókkal, hagyományőrzők találkozójával (Bodony, Mátraballa, Szajla, Parád, Recsk táncosainak, együtteseinek részvételével), Zám Andrea, az egri

Zám Ferenc és Bakó István a kiállításon

Gárdonyi Géza Színház művészének fellépésével, Delhusa Gjon koncertjével, a Message együttes zenéjével, tűzijátékkal, párnacsatával. A Népművészeti Ház udvarán szombat-vasárnap mesterség-bemutatók zajlottak, s a vasárnapi búcsúval fejeződött be a háromnapos vigalom.

Mátraderecske két testvértelepülése is megtisztelte a párnafesztivált: Bakó István, a Hajdu-Bihar megyei Derecske város polgármestere családjával látogatott el Mátraderecskére, és küldöttség érkezett Erdélyből is, Gyergyószárhegyről, Gábor László polgármester vezetésével.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS