Káplár László Jó Ember Díj - 2008. évi díjazott: Pécsi Géza • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Káplár László Jó Ember Díj – 2008. évi díjazott: Pécsi Géza

Pécsi Géza, a 2008. évi Jó Ember Díjas

Öt évvel ezelőtt távozott el Káplár László. A halálakor érzett fájdalom egy gondolatot ébresztett bennem: Káplár László MTI-sként – a szakma szabályai szerint – „névtelen” volt, arra kell törekedni, hogy a neve fennmaradjon. Mert meg kell őrizni azt a tisztaságot, azt az emberséget, amellyel igen is érdemes élni, akármennyire is másról szól a XXI. század. Ha nem lennének ilyen típusú emberek, ki adna erőt a folytatáshoz, a napi küzdelmekhez? A gyászév után létrejött a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. Az induláshoz és a működéshez volt kaposvári osztálytársak segítettek: dr. Németh Judit (ügyvéd), Szabados Géza és Krakker Dezső. Káplár László jó ember volt, kérés nélkül segített mindenkinek. Nem is volt kérdés, hogy milyen díjat nevezzünk el róla, adta magát a cím: Káplár László Jó Ember Díj. 2006-ban a névadó posztumusz kapta meg a díjat. Az első díjazott dr. Rideg Lászlóné (Pécs, Szociális Háló Egyesület) volt, őt követte 2007-ben Varga Ilona (Budapest, Magyar Rádió), idén pedig Pécsi Géza (Pécs, Kulcs a muzsikához). A Hetedhéthatár májusi számában beszámoltunk az eseményről, valamint sok nyomtatott újság és internetes megjelenés révén sokakhoz eljutott a hír.

Judit Hagner, a szobor alkotója és az idei kitüntetett

A kuratórium tagjai Borsós István (Pécs), Dankházi Lajos (Budapest, elnök), Králik Ivánné (Siklós), L. Csépányi Katalin (Pécs), Tárkányi Béla (Debrecen) 11 jelölt közül választották ki az ez évi díjazottat. A névsort végignézve látható, hogy az élet szinte minden területét érinti a lista: a kisgyerekekkel, a tanulóifjúsággal, a felnőttekkel, az idősekkel foglalkozókat, a betegekkel, az állatokkal törődőket. Minden egyes jelölt természetesen méltó volt a Jó Ember Díjra, a jelölők valószínűleg jól meggondolták, kit is jelöljenek.

A 2008. évi jelöltek
Dr. Vasváry Arturné (Budapest) – a Magyar Rákellenes Liga elnöke

Dr. Bihari Lajos (Pécs) – háziorvos, 75 éves – orvosi teendői ellátása mellett széles körű kulturális tevékenységet végez: várak megmentése, Magyaregregyi Baráti Kör vezetése

Szántó Dezső (posztumusz) (Mohács) – a Mohácsi Farostlemezgyár volt vezérigazgatója, Mohács kulturális értékeinek megmentője, a város kulturális életének segítője

A pécsváradi István király Hotel

Ábrahám Istvánné Ágnes (Szeged) – lelki és fizikai értelemben megjárta a poklok kínját. „Az önzetlensége, a bölcsessége, a betegsége méltósággal viselése és a mosolygása miatt érdemes a díjra. Írásaiban mindig ezeket tanítja, adja tovább nekünk, akik a nyomába sem érhetünk…” – írja a jelölő.

Videcz Ferenc (Hidas) – író, ny. tanár – vadásznemzedékek nevelője, tanítványok segítője

Csépányi Piroska (Pécs) – ny. tanár

Farkas Tamás (Pécs) – Misina Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője

Fehér László (Mohács) – Hotel Béda Idősek Otthona vezetője

Gyura Barbara (Pécs) – Szemem Fénye Alapítvány vezetője

A virító bánáti bazsarózsa

Rónaky Edit (Pécs) – ny. iskolaigazgató, fiatalok, művészek segítője, diáknemzedékek és tanárok kultúrájának fejlesztője. Kapott szakmai elismeréseket, kitüntetéseket. Ezek indoklásába azonban sosem került be, hogy Rónaky Edit milyen jó ember! Mindig emberbarát, gyerekbarát légkört teremtett maga körül, mindenkinek segített önzetlenül, s ezt teszi most is – írják többek között az ajánlók, volt tanítványok, a mohácsi könyvtár, a barátok.

Pécsi Géza (Pécs) – tanári tevékenysége és szociális érzékenysége, évtizedeken át végzett karitatív munkája alapján javasolták Káplár László Jó Ember Díjra volt tanítványai – sok száz nevében. Élete tele volt küzdelemmel, meg nem értéssel, elnyomással, de soha nem adta fel: küzdött tanítványaiért, valamint az elesettekért. Mindig megosztotta szellemi és anyagi javait azokkal, akik rászorultak.

A kuratórium döntése alapján a 2008. évi díjazott Pécsi Géza lett. Az idei díjátadáson részt

Piknik a Zengőn

vett Judit Hagner szobrász, a díj alkotója is, aki Németországban él, továbbá a díjat bronzba öntő Balogh Imre, ott voltak a Káplár család tagjai, valamint a barátok közül sokan. A díjátadást követően a Régió Rádió Pécs munkatársa, Kiss Tünde beszélgetést folytatott Pécsi Gézával és L. Csépányi Katalinnal (a műsor meghallgatható a www.hetedhethatar.hu/kaplar oldalon, a Jó Ember Díj 2008 alján).
Az alapítvány várja a további támogatókat, ugyanis Káplár László írásaiból könyvet kíván megjelentetni a közeljövőben, hogy az alapítvány névadója által képviselt értékek – a szeretet, az önzetlen segítségnyújtás, az egymásra odafigyelés, a természet óvása – az írásai révén is minél szélesebb körben terjedjenek.

Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány
Székhely: Kozármisleny, Mikszáth K. u. 24. 7761
Adószám: 18326859-1-02
Bankszámlaszám: 50800104-11096568
www.hetedhethatar.hu/kaplar

(Holényi László felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS