Street Art - Bergen • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Street Art – Bergen

Norvégiát leginkább lenyűgöző fjordjairól és az utóbbi évtizedekben hatalmas olajkészletéről ismerjük. Ez a skandináv ország azonban jóval több ennél – pezsgő kulturális élet jellemzi a nagyobb városokat, mint Oslo vagy Bergen, zenei és más művészeti fesztiválokkal találkozhatunk egész évben.

Az elmúlt évtizedben ez az ország az úgynevezett street art, azaz a graffiti európai fellegvára lett. A műfaj mára már egy folyamatosan megújuló, a nagyvárosok arculatát erősen formáló művészeti ág lett. Sok Norvégiában és nemzetközileg is elismert művész él Bergenben, alkotásaik pedig meghatározzák a város utcáinak hangulatát.

Az utcákon a graffiti világában jól ismert alkotók, mint Dolk, AFK és TEG munkái láthatók, melyek erősen meghatározzák az európai street art trendet. Alkotásaik reflektálnak a világ aktuálpolitikai eseményeikre, társadalomkritikát fogalmaznak meg vagy épp a mindennapi élet problémáinak tartanak görbe tükröt.

Zseni Zsigmond fotográfus képei betekintést nyújtanak, hogyan változik folyamatosan a város arculata, illetve milyen témák foglalkoztatják a művészeket ebben a skandináv városban.

A kiállítás kapcsán interjú is készült néhány művésszel, ezek szintén láthatók, olvashatók a róluk készült képekkel együtt.

A kiállítás megnyitóján Szabó Gabriella Eszter zongoraművész, zeneszerző játssza a témához kapcsolódó saját szerzeményeit Nepp Ivett fuvolaművész közreműködésével. A eseményt megnyitja Bubreg Bazsi képzőművész-designer.

A kiállítás megtekinthető 2022. június 1-30. között hétköznapokon 09:00-16:00-ig.
Helyszín: Civil Közösségek Háza, Pécs, Szent István tér 17.
A projektről bővebb információ: https://zsenizsigmond.wixsite.com/graffitinorge

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS