Rendkívüli sikerrel zárult a Szabadtéri Színházak Találkozója • Hetedhéthatár

Színház

Rendkívüli sikerrel zárult a Szabadtéri Színházak Találkozója

Jövőre a Balaton lesz a helyszíne a rendezvénynek

A szabadtéri színházak szezonja június 1-jén hivatalosan is kezdetét vette. Idén először rendezték meg a Szabadtéri Színházak Találkozóját június 1. és 8. között: a Városmajori Szabadtéri Színpadon 9 emblematikus produkciót láthatott a közönség a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez tartozó színházak kínálatából. Nagyszínpadi és kamaraprodukciók érkeztek a Városmajorba Kőszegről, Gyuláról, Szentendréről, a balatoni Kultkikötőből is. Sikerrel zárult a programsorozat. A nyári évadnyitás egyik hagyományos eseménye a Szabadtéri Színházak Szövetségének díjátadása is volt: a Gedeon József Amfiteátrum-díjat 2022-ben – a szakmai szervezet tizennégy tagintézményének szavazatai alapján – Lőkös Ildikó Jászai Mari-díjas dramaturg nyerte el, aki évtizedek óta részt vesz számos szabadtéri színház munkájában. A díjat Pócza Zoltán, a Szövetség elnöke adta át.

 

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke – egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója – így fogalmaz: „Először rendeztük meg a Szabadtéri Színházak Találkozóját. Mindannyian létrehozunk értékes saját produkciókat is nyaranta, amelyek – sok esetben – csak néhány előadást érnek meg a szabadtéri helyszíneken. Azt gondoltuk, nagyobb nyilvánosság elé is vihetnénk ezeket, amihez külön ünnepi alkalmat adott az is, hogy 25 éves a Szabadtéri Színházak Szövetsége. Június 1. és 8. között a budapesti Városmajori Szabadtéri Színpad ezekkel az előadásokkal nyitott. Sikerrel zártuk a programot. Jövőre is megszervezzük. Felvettük a kapcsolatot a 2023-as Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekttel, folyamatosan tárgyalunk arról, hogy az ő égiszük alatt rendezzük majd meg a következő évi Szabadtéri Színházak Találkozóját. Bízunk benne, hogy akkor a Balaton partjára vihetjük a legjobb szabadtéri színházi előadásokat, a Kultkikötő helyszíneire, amely szintén a Szabadtéri Színházak Szövetségének tagja.”

Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad igazgatója elmondta: „Örömmel adtunk helyet a Szabadtéri Színházak Találkozójának, amelyen a mi saját előadásaink is szerepeltek. Budapesten egy héten át fókuszba került az, hogy a szabadtéri színházak is létrehoznak egyedülálló produkciókat, amelyek nagyobb figyelmet érdemelnek. Jó volt a budapesti közönség visszajelzése.”

Pócza Zoltán az előzetes érdeklődések alapján egyébként úgy kalkulál: idén összesen nagyjából 500 ezer látogatóra számíthatnak a szabadtéri színházak, amelyek több mint 500 különféle előadással, programmal várják a közönséget. „A szabadtéri színházak helyszínei, akár a várak, a vizek, a természet, akár más történelmi terek is erősen meghatározzák egy-egy produkció hangulatát. Sokan a nyaralók közül úgy választanak úticélt, hogy legyen ott szabadtéri színház”, tette hozzá a Szövetség elnöke.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult. Már egy évvel korábban Gedeon József, a Gyulai Várszínház akkori igazgatója és Mátyás Irén, a Zsámbéki Nyári Színház akkori vezetője felvetették: a „szabadtérieknek” speciális a működésük, jó lenne egy külön szervezet, amely összefogná őket és a problémáikat, és szükséges az érdekképviselet. Alapelveik között megfogalmazták, mit tekintenek szabadtéri színháznak, például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csatlakozás kritériumai között pedig az is szerepel, hogy az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együttműködjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is.

A Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai: Agria Nyári Játékok (Eger), Esztergomi Várszínház, Gyulai Várszínház, Kisvárdai Várszínház, Kőszegi Várszínház, Kultkikötő (Balaton), Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg), Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, Szegedi Szabadtéri Játékok, Szentendrei Teátrum, Városmajori Szabadtéri Színpad, Zsámbéki Nyári Színház.

 

A Szabadtéri Színházak Találkozójának előadásai

Göttinger Pál: Az Öreghíd alatt (Kőszegi Várszínház); Karinthy Ferenc: Dunakanyar (Szentendrei Teátrum); Győrei Zsolt-Schlachtovszky Csaba: Hamlear, a dán királyfiból lett brit király (Bartók Színház és Gyulai Várszínház); Grecsó Krisztián: Vera (Kőszegi Várszínház); Dalok a Kamrából (Catwalk Concert Productions és Városmajori Szabadtéri Színpad); Darvasi László: Karády zárkája (Gyulai Várszínház); Ahogy teccik – nemtragédia (Városmajori Szabadtéri Színpad); Csukás-mese: Süsü és barátai (Kultkikötő és Összpróba Alapítvány); Szinesztézia (Szentendrei Teátrum, Kőszegi Várszínház és Gergye Krisztián Társulata).

*

A Szabadtéri Színházak Szövetségének közleménye

A Szabadtéri Színházak Szövetsége az alábbi közleményt teszi közzé:
KATA-járulékfizetés alól ad mentességet az előadóművészeti terület számára is Magyarország Kormánya.
A korábbi intézkedésekkel a kulturális, előadóművészeti ágazatokban működő gazdasági egységekben mentesült a munkáltató a munkabér utáni közterhek megfizetése alól. Most a szféra – sokszor kényszer – vállalkozóinak is mentőövet adott a magyar kormány.
A Szabadtéri Színházak Szövetsége üdvözli, hogy a kultúra is a megmentendő, kiemelt ágazatok közé kerülhetett.


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS