„Szeretni való világ” - Kozármisleny jubileumi ünnepe • Hetedhéthatár

Napi aktuál

„Szeretni való világ” – Kozármisleny jubileumi ünnepe

Nagy ünnepe volt Kozármislenynek szeptember első hétvégéjén. Kiskozár és Misleny egyesülésének 80. évét és egyben várossá avatásának első évfordulóját tartották. A sokrétű, tartalmas, színes rendezvénysorozat megmozgatta a település apraját-nagyját.

A központi ünnepi megemlékezésre érkezve külső szemlélőként ámulva néztem ennek a rendezett városnak széles utcáit – szemrevaló irányító táblákkal –, tágas tereit, virágos kertekkel övezett szép új házait, az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővéreinek látványos rendházát és a templomát, az iskola és a művelődési ház tájba simuló szép épületét. Megtudtam, hogy a városnak van saját szimfonikus zenekara, szórakoztató zenekara, nőegylete, sportköre, színjátszó csoportja, énekkara, tartanak nyelvtanfolyamokat, asszonytornát, sportfoglalkozásokat… Soká lehetne folytatni ezt a vonzó, sokszínű „szeretni való világot”.

Lépten-nyomon ismerősökkel találkoztam, akik Pécsről települtek át: vonzotta őket a nyugalom, a jó levegő, a horgászás, a tóparti séták lehetősége, a nagyváros-közeli emberi léptékű város sok előnye. Völgyesi Gyula polgármester, Tóth Sándor alpolgármester, Jámbor Attila alpolgármester okos és áldozatos irányító-szervező munkája, a térség képviselőinek segítsége és a több nemzetiségű lakosság összefogása eredményezte ezt a dinamikus fejlődést. Ünnepi beszédében a polgármester hangsúlyozta, hogy milyen fontos számukra az ősöktől kapott értékek, hagyományok megőrzése, továbbfejlesztése, bővítése, az együttgondolkodás, a kölcsönös tisztelet. Ennek jeléül díszpolgári címet és kitüntetéseket adtak át a városért kiválóan munkálkodóknak. A városháza előtti térre helyezték el és avatták fel Balázs Balázs szobrászművész Forráskút című alkotását, mely több elemmel kiegészülve vizet permetező szökőkútként gyönyörködteti és frissíti fel majd az arra járókat. A két összenövő életfát ábrázoló carrarai fehérmárvány mélydombormű a két község összekapcsolódását és azt az életerőt is jelképezi, amely megtartotta Kozármislenyt az elmúlt évtizedekben, s lehetőséget ad a további növekedéshez, fejlődéshez. A művész a faágak egybefonódása közé játékosan belerejtette a jubileumi 80-as számot is.

A református templom impozáns épülete előtti tágas téren már állnak azok a szobrok, amelyeket az elmúlt nyáron nyolc művész alkotott, kik a városvezetéssel együtt létrehozták a „KM 8-ak 80” egyesületet. Balázs Balázs irányításával várhatóan még hét nyáron át alkotnak, hogy tovább szépülhessen az ő műveik, köztéri szobraik elhelyezésével is a város.

Az ünnepi műsort kiegészítő kulturális és szórakoztató programok közt minden korosztály megtalálta a kedvére valót. A gyerekek légváron ugrálhattak, csúszdázhattak, kézműves foglalkozáson ügyeskedhettek, focizhattak, a kamaszok bringázhattak. Volt süteményverseny, üstben főtt és szabad tűzön sütött ételek kóstolója. Bemutatkoztak a helyi amatőr együttesek: énekesek, színjátszók, táncosok. Felelevenítették a helyi szüreti hagyományokat. Határon túlról is jöttek vendégek, felléptek együttesek. A képviselők a focipályán is megmutatták: hogy tudnak labdába rúgni. Az öregfalui római katolikus szentmise, a viseletes református istentisztelet és a horvát kápolna alapkőletétele arról vall, hogy a kozármislenyi polgárok Isten áldását is kérik városukra, életükre.

Megható volt egyik városlakó verses vallomása.

*

Lapunk, a Hetedhéthatár szintén kozármislenyi – itt működik a magazint kiadó cég, a Héthatár Bt., valamint itt él a lap szerkesztője, L. Csépányi Katalin, s készíti a Mikszáth Kálmán utcában az aktuális számot.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS