Rákellenes Világnap – A döntés a Te kezedben van • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Rákellenes Világnap – A döntés a Te kezedben van

A nemzetközi Rákellenes Világnap kapcsán a Magyar Rákellenes Liga a daganatos betegségek megelőzhetőségére hívja fel a figyelmet! A szűrővizsgálatokon történő részvétel mellett, az egészséges életmód konkrét kockázatcsökkentő hatásait és a lehetséges tennivalókat is bemutatják, amihez készült egy magyar nyelvű, ingyenes, online tananyag.

A Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége pedig a Ligával közösen négy városban szervez ingyenes szűrővizsgálatokat és közös sétát.

A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) kezdeményezésére a Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) immár 23 éve tartják minden év február 4-én. Az idei magyar világnapi események fővédnöke Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Magyarország sajnos még mindig élen jár a daganatos eredetű halálozásban, egy a Lancet Oncology-ban, 2022 novemberében megjelent friss cikk adatai szerint a legmagasabb halálozási arányt – különösen a férfiak esetében – Kelet-Európában rögzítik, konkréten hazánkban (250/100.000, férfiak, Magyarországon), ami több mint két és félszerese a legtöbb skandináv országban és Svájcban mérhető legkisebb európai értéknek (kb. 110/100.000 a férfiaknál).

Sajnos a nők esetében sem sokkal jobb a helyzet. A mellékelt ábra mindkét nemre mutatja az összesített daganatos halálozást a környező országokkal összehasonlítva. Látható, hogy a kelet európai országokkal összehasonlítva is, mindkét nem esetében a magyar halálozás a legmagasabb.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS