A Filmkritikusok díjátadójáról jelentem • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Filmkritikusok díjátadójáról jelentem

2023. február 3-án Budapesten, a Sajtóházban adták át a MÚOSZ Film- és Tévékritikus Szakosztályának és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztályának díjait.

Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke köszöntötte a díjátadón megjelenteket, akik teljesen megtöltötték a MÚOSZ legnagyobb termét.

Muhi András producer kapta az idei Árvai Jolán Díjat, amit Katona Zsuzsa és Tóth András, az Árvai Jolán Díj kuratóriumának tagjai adták át.

A zsűri döntése nyomán Váradi Júlia kulturális szakújságíró beszélt az idén díjazott filmekről és alkotóikról. Kitért arra, hogy ma, amikor a kormány kurzusfilmeket gyártat a hozzá közel álló kiválasztottakkal, sok-sok milliárd forintból, különösen nagy teljesítmény független filmesként alkotni.

Ezt követően Báron György és Gyürke Kata, a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya elnökségi tagjai adták át a Magyar Filmkritikusok Díjait.

A legjobb animációs film díját az Amok című film kapta (rendező: Turai Balázs).

A legjobb dokumentumfilm díját a Döntés című film kapta (rendező: Ugrin Julianna).

A legjobb kisjátékfilm díját a Pragma című film kapta (rendező: Szelestey Bianka).

A legjobb női epizódalakítás díját Szandtner Anna kapta a Larry című filmben nyújtott alakításáért. – A díjat Cserhalmi György adta át.

A legjobb női főszereplő díját Román Katalin kapta a Hat hét című filmben nyújtott alakításáért. – A díjat Cserhalmi György adta át.

A legjobb férfi epizódalakítás díját Onofer László kapta a Larry című filmben nyújtott alakításáért. – A díjat Cserhalmi György adta át.

A legjobb férfi főszereplő díját Vilmányi Benett kapta a Larry című filmben nyújtott alakításáért. – A díjat Cserhalmi György adta át.

A legjobb vágás díját Lemhényi Réka kapta a Mindörökké című filmért.

Operatőri díjat kapott Tóth Levente a Magasságok és mélységek című film fényképezéséért. – A díjat Ragályi Elemér adta át.

A legjobb forgatókönyv díját Lányi Zsófia kapta a Veszélyes lehet a fagyi című filmért.

A legjobb kísérleti film díját Igor és Ivan Buharov kapták a Melegvizek országa című filmért. – A díjat Muhi András adta át.

A legjobb rendezés díját Csuja László és Nemes Anna kapták a Szelíd című filmért.

Különdíjat kapott a Mindörökké című film (rendező: Pálfi György).

A legjobb első film díját a Magasságok és mélységek című film érdemelte ki.

A legjobb első film díját a Larry című film kapta (rendező: Bernáth Szilárd). – A díjat Kende János adta át.

A Filmkritikusok B. Nagy László Díját a Hat hét című film kapja. (rendező: Szakonyi Noémi Veronika). – A díjat Tarr Béla adta át.

A magyar filmkritikusok Életmű-díját sok évtizedes kimagasló művészi munkájáért Grunwalsky Ferenc kapta. – A díjat Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke adta át.

A két és fél órás eseményen minden filmből bemutatásra került egy részlet.

A díjak megítélési zsűrijében egy tucat filmkritikussal én is részt vettem 2023. január 11-én délután 3-tól 8 óráig.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS