Mától újra jár a budapesti fogaskerekű • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Mától újra jár a budapesti fogaskerekű

A téli üzemszünet után április 1-től, szombattól újra jár a fogaskerekű. A téli üzemszünet ideje alatt egy több száz méteres szakaszon felújították a pályát, hogy problémamentesen és csendesebben tudjanak közlekedni a jellegzetes piros-fehér szerelvények a hamarosan 150 éves fogaskerekű vasút vágányain.

A 60-es jelzésű fogaskerekű vasút szerelvényei a Városmajor és Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomások között járnak. A vasútvonalon az elmúlt hónapokban többszáz méternyi vágányt cseréltek ki, valamint új kitérőket építettek be Orgonás megállóhelynél. Az elmúlt hónapokban olyan halaszthatatlan karbantartási munkák is megvalósultak, amelyek nélkülözhetetlenek a fogaskerekű üzembiztos működéséhez. Az elvégzett munkáknak köszönhetően a korábbinál csendesebben közlekedhetnek a szerelvények. A fogaskerekű vasút vonalán az elmúlt években több alkalommal is végeztek olyan hosszabb ideig tartó munkákat, amelyek az állagmegóváson felül az utasok komfortérzetét növelhetik, a környék zajterhelését pedig csökkenthetik.

 

 

Hétköznap a korábbi menetrend szerint jár majd a fogaskerekű, emellett kora reggel és késő éjszaka továbbra is megmarad a tavaly bevezetett és bevált TELEfogas rendszer. Ennek köszönhetően jelentős energiamennyiséget lehet megtakarítani, valamint csökkent a környék zajterhelése is, ugyanis csak akkor indul el a fogaskerekű az említett időszakokban, ha az ügyfelek előzetesen jelzik utazási szándékukat. Ráadásul ebben az esetben a fogaskerekű csak addig a megállóig közlekedik, ameddig vagy ahonnan az igénylő utazni szeretne, nem megy végig a vonalon. Emiatt kevesebb az utasok nélkül közlekedő szerelvény, amelyek így nem zavarják a vonal mellett élőket a hajnali és a késő esti órákban.

Hétvégén napközben 15 percenként járnak majd a szerelvények a Városmajor és a Széchenyi-hegy között, de ha a nagyobb forgalom indokolja, akkor a BKK sűríti majd a járatot. Hétvégén és ünnepnapokon reggel 7:30-ig, illetve este 22:00 után a szerelvények csak előzetes igénybejelentés esetén közlekednek. A 60-as fogaskerekű április 1-től érvényes menetrendje ide kattintva érhető el.

Az idei évre meglepetéssel is készülnek a fogaskerekű dolgozói: 2023-ban várhatóan több alkalommal is közlekedni fog a nyitott nosztalgiaszerelvény az ország egyetlen működő fogaskerekű vasútvonalán.

(Forrás: BKK)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS