Médeia a Pécsi Nemzeti Színházban • Hetedhéthatár

Színház

Médeia a Pécsi Nemzeti Színházban

A Pécsi Nemzeti Színház egyik legkülönlegesebb előadása felejthetetlen, lebilincselő alakításokkal már csak 3 alkalommal látható az évadban

Főbb szerepekben: Darabont Mikold Jászai Mari-díjas, Józsa Richárd, Sólyom Katalin Jászai Mari-díjasNémeth János, Lipics Zsolt Jászai Mari-díjas

Bozsik Yvette Kossuth-díjas Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi rendezőként nem először nyúl a családon belüli erőszak kegyetlen, legváltozatosabb formákban megnyilvánuló létezéséhez. Éppen tíz évvel ezelőtt mutatták be e – sajnos mai napig sokszor elhallgatott – tabu témát feszegető első rendezését, Minden ötödik órában címmel.

A családon belüli erőszak áldozatainak nagy része nő és gyermek, valójában azonban az egész társadalom érintett és sérül is: ki áldozatként, ki elkövetőként, ki szemtanúként. Ezt a mindannyiunkat érintő bűnt tárja fel legújabb rendezésében is 2023. március 11-én a Pécsi Nemzeti Színházban Euripidész: Médeia bemutatójával. Az előadás „Az arisztokrácia diszkrét bája, avagy az ego hogyan vezeti az emberi lelket útvesztőbe” – rendezői mottóval két nárcisztikus pszichopata ember semmilyen eszköztől nem riadó egymás elleni harcát mutatja be, melynek áldozatai ártatlan gyermekeik lesznek. Bozsik Yvette Médeia története nem önmagában a gyermekgyilkos anya kegyetlenségét ábrázolja, hanem pontos rajzot kíván adni a minket körülvevő társadalmi közönyről, a gyűlölet és a féltékenység könyörtelen harcáról.

A pécsi előadás címszerepében Darabont Mikoldot láthatja a közönség, szerelmét, majd halálos ellenségét Iászónt pedig Józsa Richárd alakítja.

Khell Zsolt díszlete és Berzsenyi Kriszta jelmezei egy privát jachtkikötőbe helyezik az érzelmileg sivár, ám luxus körülmények között élő családot, akik véget nem érő emberi játszmáik közepette észre sem veszik, hogyan teszik tönkre környezetüket, majd rohannak a végső tragédia irányába. Az előadás a modernkori szeretet nélküli élet kínzó és szatirikus ábrázolása.

Az előadásról bővebb információ itt található.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS