Kettős vasúti jubileum Dél-Dunántúlon • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Kettős vasúti jubileum Dél-Dunántúlon

A július 22-23-i hétvége a nosztalgia jegyében telik Dombóvár és Bátaszék között. Ekkor ünnepeljük a vonal fennállásának 150. évfordulóját, valamint az 50 éve szolgálatba állt „Csörgő” becenévvel rendelkező mozdonyokat.

 

Mőcsény, alagút a vízválasztó alatt
(Fotó: Rácz Gábor, Építészfórum)

150 éves vasútvonal

Az 50-es számú Dombóvár-Bátaszék vasútvonalat 1873. július 20-án adta át a forgalomnak a Duna–Drávai Vasút. A vonalon található Magyarország harmadik leghosszabb alagútja, a 607 méter hosszú mőcsényi alagút. Az alagút átadását megelőzően a vonal két hatalmas kanyarral küzdötte le Szálka és Zsibrik felé a magaslatot. A szóbeszéd szerint az alagutat olasz hadifoglyok építették, de ez nem igaz, hiszen még az első világháború előtt, 1911-ben használatba vették.

Fénykorában a vasútvonalnak nagy jelentősége volt, hiszen a dunántúli forgalom erre haladt át Szeged és Nagyvárad felé. A trianoni békeszerződés hatályba lépése után jelentősége lecsökkent, a mecseki szénbányászat visszaesését követően csendes mellékvonallá vált. A pálya utolsó komolyabb felújítást az 1970-es évek elején kapott.

 

Csörgők a síneken

A „Csörgő”
(Kép forrása: Wikipédia)

1973-ban álltak szolgálatba a nem villamosított vasúti fővonalakon az M41-es sorozatú dízelmozdonyok. A Csörgő becenevet a mozdony motorjának csörgő hangja után kapták. A főként személy- és gyorsvonatok továbbítását végző mozdonyokból 1973 és 1984 között a MÁV számára összesen 107 darab készült, továbbá hét darab a GYSEV részére. A típusból exportra is készültek példányok, a görög és a tunéziai vasutak számára.

A 2000-es években 35 mozdonyt új, korszerűbb Caterpillar motorral szereltek fel, a dízelmotor csendesebb és jellegtelenebb hangja miatt a felújított mozdonyok a „Hörgő” becenevet kapták.

A mozdonytípusról sok érdekességet mutat be a MÁV Vasparipák videósorozatának epizódja: https://youtu.be/BXAc_oBTMGk

 

A július 22-23-i hétvégén az 50-es vonal átadásának százötvenedik évfordulójára, valamint az ötvenéves Csörgőkre emlékezve Dombóvár és Bátaszék között ingáznak majd elsősorban M41-vontatású vonatok. Információk a MÁV honlapján.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS