Pankotai Lili SZABAD-díjat kapott • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Pankotai Lili SZABAD-díjat kapott

A napokban zajlott le az idei SZABAD díjátadó gála, amelyen a változásért dolgozó emberek valósága megrendítő hitelességgel jelent meg a színpadon. A remény és nehézség érzése egyszerre járták át az egész estét. A jelöltek történeteiben benne volt a közösség ereje és az is, hogy mennyire el lehet magányosodni. A színpadon generációk álltak: olyanok, akik már évtizedek óta küzdenek, fogtak kezet azokkal, akik mindezt pár hónapja kezdték. A jelöltek szívbemarkoló őszinteséggel beszéltek azokról a kockázatokról, amit kiállásukkal, hivatásukkal vállalnak. A Társaság a Szabadságjogokért tagjainak a SZABAD-díj alapításakor célja volt, hogy a jelöltek, akiknek a mindennapokban kevés elismerés jut, legalább egy estére ünnepelt sztárok legyenek. Idén először külön kategóriát hoztak létre a 18 és 25 év közötti hétköznapi hősöknek, mert úgy érezték, hogy az ő bátorságuk és tenni akarásuk különleges, azt szeretnék, ha az ő példájuk állna a kortársaik előtt.

 

Pankotai Lili, Lieberbann Márta, Zsiga Melinda

 

A zsűri nehezen hozott döntést, végül Liebermann Mártának ítélték oda a SZABAD-díjat, aki több mint 20 éve küzd azért, hogy a HIV ne legyen stigma. Márta 70 éves nyugdíjas, akit 23 évvel ezelőtt diagnosztizáltak HIV-vel és aki a 2020-ban megalakult Retropajzs Egyesület alapítója és vezetőségi tagja. Márta most először vállalta nagy nyilvánosság előtt HIV státuszát, amivel bizonyította bátorságát. Ő maga, a kiállása és a mondanivalója az élő cáfolata az előítéleteknek. Ez a kitartás és bátorság fejezi ki a SZABAD-díjat. „Jó lenne, ha mindenki tudná, hogy a HIV-vel élőktől nem kell félni: a kezelt HIV fertőzött nem fertőz meg másokat.. Számomra a szabadságot az jelentené, hogy nem kell félnünk attól, hogy az emberek hogyan viszonyulnak hozzánk, hogy megőrizhetjük az emberi méltóságunkat és ugyanúgy élhetünk, mint bárki más” – mondta Márta, akinek fő missziója, hogy a HIV ne legyen tabutéma, sem az egészségügyben, sem az iskolákban, sem a társadalomban.

A közönségdíjat Zsiga Melinda, kétszeres világbajnoki bronzérmes kick-box bajnok vehette át, aki beszédében az esélyegyenlőség fontosságát hangsúlyozta. „A sporton keresztül tudom kifejezni önmagam. Lehetővé teszi számomra ,hogy megmutassam nem minden állami gondozott roma temetkezik önsajnálatba. Hogy megmutassam, a romák is megérdemlik az esélyt, hisz’ szorgalommal, kitartással, fegyelmezettséggel és akarattal ők is érnek ugyanannyit, mint bárki más. Ma már edzőként adok lehetőséget másoknak arra, hogy elérjék, amit akarnak” – mondta a díjátadó gálán.

A SZABAD-díj fiatalok kategóriájának díját Pankotai Lili vehette át. Ebben a kategóriában is a közönség választhatta ki a díjazottat, aki a Holland Nagykövetség támogatásának köszönhetően egy hétvégét Amszterdamban tölthet. A fiatalok közül a Partners Hungary különdíját kapta Iváncsik Fanni roma és nőjogi aktivista, az oktatási tiltakozások egyik kulcsszereplője, az Egységes Diákfront, Horváth Bence környezetvédő aktivista és az ADOM diákmozgalom, akik közel tíz éve küzdenek egy modern, diákközpontú oktatásért.

A SZABAD-díjak mellett a támogatóknak köszönhetően több különdíjjal is elismerhették a jelöltek munkáját. A BOOKR Kids és a KAPTÁR különdíját Szilágyi Kitty óvodapedagógus vehette át. Beszédében kiemelte, hogy mennyi erőt és bátorságot kap a gyerekektől és a kollégáktól ahhoz, hogy ki merjen állni a hivatásáért és a gyerekek jövőjéért.

A Közélet Iskolája különdíjjal jutalmazta Kállai Kornéliát, a Zebraszerda mozgalom alapítóját és Kozma Évát, aki a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesületet képviselve vette át a díjat. Kornélia egy olyan ötlettel állt elő az oktatási tiltakozások támogatására, amivel ki tudott lépni a saját buborékjából és amivel országszerte meg tudta mozgatni a polgárokat. Éva pedig társaival együtt egy anyatigris elszántságával szállt szembe a Debrecenbe tervezett környezetkárosító akkumulátorgyárral.

A Líra különdíját vehette át Buzás-Hábel Géza, a Diverse Youth Network vezetője. Bár Géza nagyon örült a jelölésnek, tartott attól, hogy beszéde és kiállása miatt nehéz helyzetbe kerülhet ő, vagy akár a közvetlen környezete. Végül mégis úgy döntött, hogy kiáll és vállalja felszólalásának következményeit, hogy ezzel is erőt adjon másoknak.

Különdíjat kapott dr. Papócsi-Réthy Katalin, a Free Pékség alapítója, aki sikeres vállalkozóként dolgozik azért, hogy olyan perifériára szorult embereknek is munkát, jövőt és esélyt adjon, akiknek máshol erre nem lenne lehetőségük.

A Fundraising Akadémia jóvoltából különdíjban részesült Csángó Dani, a Freekey társalapítója és képviselője, aki szervezetével több száz érintett számára harcolt ki egy méltóságteljesebb életet. Dani beszédében kiemelte, hogy a fogyatékosság ma Magyarországon elsősorban nem egy fizikai, hanem egy társadalmi probléma.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS