A Józsa Gergely Néptánc Egyesület turnéja • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Józsa Gergely Néptánc Egyesület turnéja

Franciaországban és Spanyolországban, július 17–27.

Mediana de Aragón

Az idén 50 esztendős, illetve újjászületése 10. születésnapját ünneplő kozármislenyi Józsa Gergely Néptánc Egyesület számos külföldi vendégszereplése után ezúttal két újabb országot is „meghódított”.
A dél-franciaországi Limousin tartományban, Périgord területén rendezik meg évről évre azt a fesztivált, amely falvak összefogásával jön létre. Minden nap más a helyszín, a 400-500 lelkes falvak mindegyike részesül egy-egy nemzetközi fellépő programjában. A táj gyönyörű, az emberek kedvesek, a brignac-i fellépés remekül sikerül 250 néző előtt. Egy helyi festőművész két órás lendületes munkával megfesti az egész mozgalmas koreográfiát, majd indulás előtt a csoportnak ajándékozza a vásznat!

A tánckar és a zenészek elszállásolása családoknál történik, mindenki eltérő élményekkel gazdagodik. Majd újraegyesül a csapat és irány Spanyolország. A határ előtt még gyors mártózás a 19 fokos óceánban, majd estére Aragónia fővárosába, Zaragozába érkezünk. A tánckar híres spontán fellépéseiről, táncra perdülnek benzinkútnál, Zaragoza főterén és a lakóhelyünkön, El Frasno nevű falucskában is egyórás programot adnak a helyiek láthatóan nagy örömére. A második hivatalos fellépésre Mediana de Aragonban, egy fülledt

A tánccsoport Ordiziában

sportcsarnokban kerül sor, de mivel odakint szakad az eső, a helyszín szerencsésnek mondható. A közönség itt is lelkes, a falu negyede jelen van (kb. 140 fő). Zaragoza szépségei és az aragóniai táj megcsodálása után utolsó állomásunk a csodás fekvésű Baszkföld. A főváros, San Sebastian strandja után egy közeli, 12 ezres lélekszámú faluban, Ordiziában megérkezünk turnénk legrangosabb és legjobban megszervezett fesztiváljára. A tánccsoport kb. 700 ember előtt mutatja be tudását és szépséges népviseleteinket. A siker természetesen ezúttal sem marad el.

A kultúra bizonyos része nem szállítható. Ilyen például az építészet. A kultúra más része szállítható. Ilyen pl. a néptánc. Én magam is közelebb kerültem ezekben a Franciaországban és Spanyolországban töltött napokban a néptánchoz, mint eddig bármikor. Még egyszer köszönet ezért a Józsa Gergely Néptánc Egyesületnek és vezetőjének Baumholczer Angélának.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS