Tüke-díj ötödször Pécsett • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Tüke-díj ötödször Pécsett

Díjazottak: dr. Bari Istvánné és Kele Pál

Mária Terézia 1780. január 21-én kelt privilégiumlevelében Pécset szabadkirályi városi rangra emelte. Erre emlékezve a Polgári Kör Pécs Egyesület 2003-ban Tüke Alapítványt hozott létre olyan személyek kitüntetésére, akik a város fejlődéséhez példamutató tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak.

Régebben az viselhette a „tüke” címet, akinek ősei több generációra visszavezethetően pécsi lakosok voltak és szőlővel rendelkeztek a Mecseken. A tüke a tőke szóból származik.

A díjat a pécsi polgárok javaslata, majd szavazata alapján a kuratórium évenként legfeljebb két személynek ítéli. A díj egy szőlőtőkét szimbolizáló szobrocska. (Nagy méretben Pécsett, a Citrom utcában, a Főpostával szemben látható.) Fürtös György keramikus művész tervezte és a Pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra készítette. A díjhoz díszoklevél tartozik és a kitüntetett is a kuratórium tagja lesz.

A Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott Európai Uniós nagykövet.

A kuratórium alapító tagjai: dr. Bruhács János egyetemi tanár, Garadnay Balázs általános püspöki helynök, Halmos Gábor irodavezető, Kerényi János, a Tüke Alapítvány elnöke és Tillai Aurél egyetemi tanár, karnagy.

Eddigi díjazottak: 2004 – Angster József, 2005 – Dr. Mattyasovszky Zsolnay Miklós (1912-2005), 2006 – Dr. Rajczy Péter (1917-2006), 2007 – Dr. Toller László és Somosi László.

A Tüke-díj 2008. évi átadására január 21-én került sor a pécsi bazilikában ünnepi szentmise keretében. Ennek során elhangzott Tillai Aurél Tüke mise (Missa brevis) című műve a szerző vezényletével. A kitüntetetteket dr. Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió nyugalmazott főbemondója méltatta a következők szerint:

Dr. Bari Istvánné (született: Simrák Ilona)
1908. július. 8-án született Őcsényben. A gimnáziumot Székesfehérváron végezte, majd egyetemi tanulmányait a Pécsi Erzsébet Tudományegyetemen folytatta, ahol 1934-ben magyar-latin szakos diplomát kapott.

Pedagógusi pályáját a Pécsi Ipari Leány középiskolában kezdte, majd 1952-től a Pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban tanított magyar és orosz nyelvet. Tanítványainak száma több százra becsülhető, akik előtt a neve varázsszó volt, és mindenkinek ugyanazt jelentette: a tudást – amelyet Tőle kaptak; az empátia-készséget, a toleranciát, mások megértését – amit Tőle tanultak.

Osztályfőnökként diákjait megtanította a család szeretetére, a szülői felelősségvállalásra, melyre saját életével mutatott példát. Azon kevesek közé tartozik, aki pedagógusi pályájának hosszú évtizedei alatt valamennyi tanítványát megkülönböztetés nélkül, egyforma szeretettel, törődéssel, odafigyeléssel kezelte. A tanítás szenvedélye számára az életet jelentette, idős kora ellenére, fiatalos frissességének köszönhetően még 80 éves korában is tanított a pécsi egyetemen latin szakos tanárként.

1988-ban Pécs városától „Pro Communitate”, 2004-ben pedig Rubin-diplomát kapott.

Kiváló oktató, nevelő munkája, műveltsége, intelligenciája, munkabírása, csodálatos humora, derűje, emberek iránti szeretete, példamutató magatartása tette méltóvá arra, hogy a mai napon mindezek elismeréséül átnyújthassuk számára a pécsi „Tüke-díjat”.

Kele Pál apát-plébános
1930. április 4-én született Karcagon tízgyermekes családban. A gimnázium alsó 4 osztályát a karcagi Református Nagykun Gimnáziumban végezte, majd Sopronban folytatta tanulmányait, s ott a domonkos kollégiumban lakott. Szerzetesi hivatást érezve magában felvételét kérte a Domonkos Rendbe. Épp hogy elkezdhette kolostori életét, a rendeket feloszlatták. Következtek az 50-es évek hányattatásai. A budapesti Hittudományi Akadémián megkezdett teológiai tanulmányait a pécsi Hittudományi Főiskolán folytatta, majd ennek bezárása után a Győri Hittudományi Főiskolán fejezte be. Pécsett a Mayer Ferenc Énekiskola igazgatója karolta fel, és civil hallgatóként tanult teológiát a főiskolán. A pécsi egyházmegyében talált otthonra, s itt szentelték pappá 1954-ben. Lelkipásztori szolgálatát Görcsönyben, Olaszon, Ozorán, Ibafán gyakorolta, 1965-ben került a Pécs-Gyárvárosi Plébánia élére. 1980-tól a Pécs-Belvárosi templom plébánosa. Itt vezette be a német nyelvű szentmisét, melyet azóta is vasárnaponként megtart. Testvérkapcsolatot alakított ki a grazi Belvárosi plébánia közösségével. Sokat fáradozott az épületek helyrehozatalával: a templom felújítása, a Kálvária-kápolna és a keresztúti stációk állagmegóvása, majd teljes felújítása érdekében. Az altemplomban kialakította az urna-kápolnát, jelentősen megnövelve az ide temetkezni vágyók lehetőségeit.

Megszervezte a Belvárosi templom török alóli felszabadulásának 300. évfordulóját. Pécs városát 1943-ban a püspök és a polgármester Jézus Szíve oltalmába ajánlotta. Ennek a felajánlásnak 50. és 60. évfordulójára az általa szervezett nagyszabású ünnepségen a püspök úr megújította a város felajánlását. 2004-ben Kele Pál szorgalmazására világszenzációval gazdagodott városunk: mozgó harangtorony épült a templom mellé.

Érdemei elismeréseként 1988-ban címzetes apáttá nevezték ki, 1995-ben Pécs városa Városháza emlékéremmel tüntette ki. Hívei szeretete, a város iránti odaadása tette méltóvá arra, hogy most a Tüke-díjjal ismerjük el páratlan tevékenységét.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS