Észak-Európa – 11. Norvégia: A Lofot-szigetek • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Észak-Európa – 11. Norvégia: A Lofot-szigetek

Svolvær

Ezúttal a Norvég-tengerből kiemelkedő festői szépségű Lofot-szigeteket keressük fel. A közel 60 szigetből álló szigetcsoport már messziről is egyedülálló látványt nyújt, mivel a 600-1000 méteres hegyek közvetlenül a tengerből emelkednek ki, így még vadabbnak, monumentálisabbnak látszanak. A hegyek építőkövei a földtörténet régmúltjában alakultak ki, 3-3,5 milliárd évvel ezelőtt. A terület közel ötezer éve lakott, de igazán komoly fejlődésnek csak a 19. század második felében, a heringhalászat felvirágzásának idején indult, sok mai település ekkor jött létre.

Nusfjord, vegyesüzlet

Norvégia partjait Skutviknál hagyjuk el, majd néhány órás hajózás után Skrovában érünk partot. A hajó itt pár percig áll, majd indulunk tovább a szigetek legnagyobb településére, közigazgtási központjába, az 5000 lakosú Svolværbe. A város gazdaságának legfőbb eleme a halászat – a szezon márciusban van, ilyenkor 20-30 ezer ember érkezik ide munkára.

Nusfjord

Svolværben nem időzünk, hanem indulunk néhány szigettel távolabbra, a hangulatos Nusfjord halászfaluba. A szigeteken végig jó minőségű út vezet, a nagyobbak mindegyikét híd vagy alagút köti össze. Nusfjord sötétpiros és sárga faépületei a 19. században épültek. Csodálatos hangulatú település, ahol szinte minden eredeti, száz-százötven éves formájában található ma is: a posta, a csónakkölcsönző, a vegyesbolt mind-mind eredeti berendezésű, mégis tökéletesen kielégíti a mai igényeket. Nagy élmény Nusfjordban csónakot bérelni, és a fjord végéig evezni, majd felmászni a szikla tetejére, és a világítotorony mellől visszapillantani a kontinensre.

A Lofot-szigetek déli csücskén található a világ legrövidebb nevű települése, Å (ejtsd: „Ó”). A falu nevezetessége a halászati múzeum, de itt a közeli, Gjertinden-csúcsra vezető túraútvonal kiindulópontja is. A túra nehézségét részben az adja, hogy a sok csapadék miatt állandóan nedves, cuppogós a talaj, másrészt a sík, mocsaras rész után egy roppant meredek hegyoldal következik, amihez tényleg jó tüdőre van szükség… Azonban megéri a fáradságot hogy felküzdjük magunkat legalább a gerincre, mert az odafent elénk táruló panoráma valóban semmihez sem hasonlítható. Szemben a hegycsúcs, balra az Atlanti-óceán, jobbra a Lofot-szigeteket a törzsterülettől elválasztó tengerrész, a Vestfjorden.

Panoráma a Gjertinden-csúcs alatti hegygerincről

A szigetek múltját, a gazdaság fejlődését, és a hétköznapi élet körülményeit ismerhetjük meg a Kabelvåg-i Lofot-múzeumban. Láthatunk többszáz éves halászkunyhót, halászati eszközöket, régészeti leleteket, de régi üzletet, fényképészműtermet és lakásbelsőket is. Az itteniek és az ide látogató turisták vérmérsékletéhez igazodik a múzeum berendezése, ahol a tárgyak nem vitrinben, vagy kordonok mögött vannak, hanem minden ugyanolyan helyzetben, mint amikor használták azokat. Úgy érezheti magát a látogató, mintha vendégségbe ment volna valakihez és nem múzeumba.

Henningsvær, magángaléria

A sok hangulatos település közül Henningsværbe is ellátogatunk, ahol egy magángalériát tekintünk meg. A kis halászfalvak majd’ mindegyikében találhatunk ilyen galériákat, ahol képeket, kézműves alkotásokat lehet megtekinteni és vásárolni. Ezeket az általában ingyen látogatható kiállításokat a lakás egyik szobájában rendezik be, s a nézelődés vagy vásárlás mellett jó alkalmat adnak a helyiekkel való beszélgetésre, valamint arra hogy egy-egy régi, hagyományosan sötétpirosra festett faépületet belülről is megtekintsünk.

A következő részben maradunk a Lofot-szigeteken és ellátogatunk Borgba, ahol felkeressük a viking múzeumot és megismerünk néhány érdekességet a vikingekről.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS