Svájc - 9. Ahonnét a Rhône útnak indul • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Svájc – 9. Ahonnét a Rhône útnak indul

A Furka-hágó

Ahogy haladunk előre a Rhône fokozatosan keskenyedő, magas hegyek szegélyezte völgyében és közelítjük a folyó „bölcsőjét”, egyre magasabbra emelkedik alattunk az út. E térség az Alpok útjainak csomópontja, három fontos átkelő helyezkedik el itt, a Furka-, a Grimsel- és a Gotthard-hágók. Régebben ezek jelentették a kapcsolatot az északi kantonok, valamint Ticino között, az időjárás miatt persze csak a nyári időszakban. Ma jóval egyszerűbb a helyzet, mert a hágók alatt megépült hatalmas alagutak vezetik át a forgalmat, időt és energiát megtakarítva. A turisták számára azonban nem az egyik helyről a másikra való gyors eljutás a fő szempont, hanem a látvány.

A Rhône-gleccser, itt 'ered' a folyó

Miután áthaladunk a világ minden gleccserének „nevet adó” településén, Gletsch-en, néhány kanyar és némi emelkedő leküzdése után megérkezünk a Rnône-gleccserhez. A hegyek közül lecsúszó hatalmas jégtömeg végén, a nap melegének hatására a jég alól és a repedésekből több helyen csordogál a víz. Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy az egész hatalmas képződmény az évszázadokkal-évezredekkel ezelőtt lehullott csapadék vizéből áll, és most egy része miután elolvad, újból életre kel és fürgén útnak indul.

Rhône-gleccser: a barlang bejárata

A kis erecskék hamar patakká egyesülnek, ami azután megkezdi többszáz kilométeres útját a Földközi-tenger felé, magába gyűjtve az Alpok folyóinak vizét – a patakot úgy hívják: Rhône. Az önmagában is nagyon látványos gleccsert a svájciak további érdekességgel egészítették ki: jégbarlangot alakítottak ki benne. A kristálytiszta, égszínkék falú barlang mennyezetén helyenként nagy repedések tátonganak, a száz méteres folyosó végén fehér jelmezes „jegesmedvék” várják a turistákat!

Lavertezzo

A Gotthard-hágón átkelve Olasz-Svájcban folytatjuk utunkat. Mintha egy másik országba lépnénk át, a települések képe teljesen más, mint a németek lakta kantonokban, az épületek mediterrán hangulatúak. A Verzasca-völgybe látogatunk el, hogy felkeressük a középkori hídjáról nevezetes Lavertezzo települést. A városka a türkizkék vizű Ticino folyó két partján helyezkedik el, 2000 méteres hegyek lábánál.

Lavertezzo

A folyó felett átívelő kétnyílású kőhíd évszázadok óta biztosítja az átkelési lehetőséget a rendkívül gyors folyású, mély Ticino felett. Vize a nyári melegben remek felüdülést nyújt, a bátrabbak a hídról ugranak a folyóba. A fürdőzés után a mediterrán tavakhoz indulunk tovább, két hét múlva Locarnoba és Luganoba utazunk.

(a szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS