Svájc - 10. A mediterrán Ticino • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Svájc – 10. A mediterrán Ticino

Locarno

Svájc déli részén terül el a nagy tavairól és enyhe éghajlatáról nevezetes Ticino kanton. Nevének csengése elárulja, olaszok lakta területen járunk. Nem csak a földrajzi nevek, hanem a táj képe is mediterrán hangulatot áraszt. A szép tóparti városokban magas pálmafák alatt, színpompás virágok és nagyra nőtt kaktuszok között sétálhatunk. A kristálytiszta vizű tavak rengeteg turistát vonzanak, a nyári melegben jól esik a fürdés bennük.

A Madonna del Sasso

Elsőként a Lago Maggiore északi végén, a hegyoldalra felkúszó Locarno városát keressük fel. Olaszos stílusú belvárosa tele műemlékekkel: a régi lakóházak, sikátorok, reneszánsz és barokk templomok, kolostorok a múlt tanúi. Árnyékot adó fák alatt, igen meredek sétányon juthatunk fel a 346 méter magas szikla tetejére épült Madonna del Sasso búcsújáró-templomhoz. A XV-XVII. században emelt templom mellől varázslatos panoráma nyílik a városra és a tóra, kertjében virágok sokasága nyílik és teríti be a környéket jó illattal.

A Madonna del Sasso kertje

Ticino legnagyobb városa Lugano, a hasonló nevű tó félkör alakú öblének partján fekszik, a Monte Bré és a jellegzetes alakú San Salvatore hegyek lábánál. Lugano „nagyvilági” üdülőhely képét mutatja, elegáns szállodákkal, kaszinókkal és villákkal.

Lugano: San Salvatore

Svájc egyik nemzeti kincsével, az ementáli sajttal már korábban megismerkedhettünk, viszont a másik „fogalommal”, a svájci csokoládéval még nem kerültünk szorosabb kapcsolatba. Ezt most fogjuk bepótolni, méghozzá nem is akármilyen módon: ellátogatunk az egyik legfinomabb svájci csokoládé, az Alprose luganoi gyárába. Az épületbe belépve a kakaó illata csapja meg az orrunkat, a látvány olyan, mintha Afrikába csöppentünk volna, trópusi növények mindenfelé, a sarokban kakaóbabbal teli zsákok állnak, középen pedig egy kis szökőkút, melyből folyékony csokoládé emelkedik a magasba! A látogatók számára kiképzett folyosón, üvegfal mögül tekinthetjük meg a gyártási folyamatot, a kis múzeumban láthatjuk nagyszüleink korában milyen édességeket lehetett kapni. A száz évnél is régebbi, míves csokoládé-automatából ma is vásárolhatunk apró édességeket.

A Swissminiatur

Svájci kirándulásunk végén, a Luganotól délre található Melidébe látogatunk, hogy még egyszer végigjárjuk azokat a helyeket, ahol az elmúlt hetekben kalandoztunk. Itt található ugyanis a Swissminiatur, ahol az ország nevezetes épületeinek 1:25 arányban lekicsinyített makettjeit tekinthetjük meg, csodálatos környezetben elhelyezve – még az Alpok egy kis darabkáját is megmintázták. Minden erőfeszítés nélkül, „madártávlatból” csodálhatjuk meg többek között a zürichi Grossmünstert, Stein am Rhein belvárosát, a chilloni vízivárat, a folyócska hídján zakatoló kisvonatot és a tavakon úszó hajómodelleket.

(a szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS