Svájc - 8. Az Aletsch-gleccsernél • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Svájc – 8. Az Aletsch-gleccsernél

Brig, Stockalper-palota

Az ország közepén húzódó Alpok vonulataitól északra és délre fekvő területek között a közlekedés csak a szűk és kanyargós keresztirányú völgyeken és a hegyláncok alacsonyabb részein, a hágókon keresztül valósulhat meg. Az egyik legjelentősebb itteni átjáró a Simplon-hágó, amely Olaszország felé biztosítja az összeköttetést. A fontos átjárók kapuinál igen korán települések jöttek létre, fő bevételi forrásuk évszázadokon keresztül a vámszedés volt. Különösen igaz ez a Simplon-hágó északi végénél fekvő Brig városára. Híressége a XVII. században itt élt Kaspar Stockalper, aki annakidején a hágó teljes kereskedelmét a kezében tartotta. Palotája az egyik legszebb svájci barokk alkotás.

Az Aletsch-gleccser

Utunkat északkelet felé folytatjuk tovább, az Alpok újabb természeti csodáját, az Aletsch-gleccsert keressük fel. Hogy megpillanthassuk a kontinens leghosszabb jégfolyamát, a Rhône völgyétől északra emelkedő hegyvonulat gerincére kell följutnunk. Erre több lehetőség is kínálkozik, mi a legkényelmesebbet választjuk, a felvonót. Az 50 személyes (!) kabin néhány perc alatt repíti a kirándulókat az 1950 méteres magasságban elterülő Bettmeralp településre.

A gleccser közelről

Innen egy másik, kisebb felvonóval juthatunk újabb pár száz méteres szintkülönbség leküzdésével a hegygerincre. A kabinból kiszállva, néhány lépés megtétele után feltárul előttünk a természet hatalmas színpada, az Aletsch-gleccser havas hegyek közül előgördülő óriási fehér szőnyegével.

Kis tavacska az Aletsch-gleccsernél

A remekül megépített és kitáblázott útvonalakon sokan indulnak innen akár 20-25 kilométeres túrára, jelvényekkel sűrűn teleszögelt túrabottal a kézben. Az egyik legkedveltebb útvonal közvetlenül a gleccsser széléhez vezet. Eleinte teljesen kopár sziklákon haladunk, majd ahogy ereszkedünk lefelé, fokozatosan jelenik meg a növényzet. A havasi réten rengeteg apró színes virág nyílik, a mélyedésekben összegyűlő víz apró tavacskákat alkot.

Az egyik kőpiramis

Kedves szokás errefelé a kőpiramis-építés, a túrázók az utak mentén itt úgy hagynak nyomot maguk után, hogy egy követ tesznek a piramis tetejére – találkozhatunk embermagasságú építményekkel is. A gleccser pereméhez közeledve egyre hűvösebb a levegő, hallani a lassan lefelé csúszó irdatlan jégtömeg morajlását, az itt-ott letöredező jégdarabok reccsenését.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS