Svájc - 5. Sajtok, medvék és kalandozó magyarok • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Svájc – 5. Sajtok, medvék és kalandozó magyarok

Affoltern: A sajtüzem udvara

A Berni-Alpokban tett kirándulás után északnyugat felé folytatjuk utunkat. A táj egészen más, mint az ország középső részén, a magas hófödte hegyek helyett lankás dombhátak borítják a felszínt. A domboldalakon sokfelé láthatók az errefelé hagyományos, nagyméretű parasztudvarok, két-háromemeletes házakkal, gazdasági épületekkel. Itt a világhírű „ementáli” sajt hazája, az Emme folyó völgyében. Affoltern községben, ahol a táj, a kultúra és a hagyományok teljes harmóniában egyaránt jelen vannak, egy helyen találhatjuk meg a tradicionális sajtkészítés módszereit, és napjaink korszerű technikáját. Természetesen minden berendezés működés közben látható, bárki kipróbálhatja az összes munkafolyamatot a múzeumban. A látogatást követően kóstolásra és vásárlásra egyaránt van lehetőség.

Bern

A Svájci medence közepén, az Aare folyó kanyarulatánál terül a főváros, Bern. A város lakói kimértségükről, megfontoltságukról híresek – ez a népi humor egyik forrásává lett az idők folyamán – de talán ennek a megfontoltságnak is köszönhető, hogy máig megőrizte történelmi hangulatát. Az egész belváros végigjárható az épületek árkádsoraiban, ez különösen esős időben jelent nagy előnyt. Az utcák kereszteződéseiben több helyen találhatunk szép festett kutakat, a XVI. századi alkotások némelyike vidám farsangi jelenetet ábrázol. Ilyen például a hosszú nevű Kindlifresserbrunnen, ahol egy kövér óriás nyolc gyermeket tart, s az egyiket éppen bekapni készül…

Nem csak a kutak jelentik Bern fő látványosságait, hanem a tornyok, a városkapuk is. A legszebb a nyugati kapu, a Zytgloggeturm (harangtornyot jelent, „helyi németséggel”), az óráját Kaspar Brunner készítette 1526-30 között, a torony egyik oldalán figurák kelnek életre minden órában. Az Aare folyó melletti árokban élő medvéket is láthatunk – nem véletlenül! A hagyomány szerint a XIV. századi városalapító, V. Berthold herceg nem tudta eldönteni, mi legyen a város neve. Úgy határozott, hogy arról az állatról kapja a nevét, amelyet vadászai elsőként fognak el a város melletti erdőben. Egy öreg medve cammogott arra, így lett a város neve Bern.

A Münster

A fővárosból a Rajna partján fekvő Baselbe indulunk. A város három ország, Svájc, Franciaország és Németország határán fekszik. Főként ebből adódik, hogy évszázadok óta fontos gazdasági és igen jelentős kulturális központ. Fő nevezetessége a történelmi városmagban álló Münster. A templom többszöri átépítés után – ősét a kalandozó magyarok rombolták le – nyerte el mai formáját, egyik oldalhajójában Rotterdami Erasmus síremlékét láthatjuk. A templomtól rövid sétával érhető el a Rajna.

Basel: a Mittlere Rheinbrücke

A folyón átívelő hidak közül talán legszebb a XIII. századi eredetű Mittlere Rheinbrücke, a közepén álló kis kápolnában az építtető Heinrich püspök szobrával – a híd építéséhez el kellett zálogosítania a Münster kincstárát! A zöldségárusok standjai által színesített főtéren áll a városháza XVI. századi vörös tégla épülete, freskókkal díszített szép díszudvarát feltétlen érdemes megtekinteni az arra járóknak. A város 27 múzeuma a kultúrtörténet szinte minden ágát felöleli, közülük mégis talán a legjelentősebb a világ legrégebbi nyilvános műgyűjteménye, a Kunstmuseum.

(a szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS