Svájc - 4. A Berni-Alpokban • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Svájc – 4. A Berni-Alpokban

Az Aareschlucht

Svájc középső részén emelkednek a Berni-Alpok vonulatai. A táj rendkívül változatos, a hatalmas hegyeket szűk, mély völgyek szabdalják, láthatunk négyezer méter fölé magasodó havas hegycsúcsokat, hatalmas vízeséseket. Elsőként az Aare folyó szűk szurdokába látogatunk el. A közel másfél kilométer hosszúságú, 4-5 méter széles és 100 méter mély szurdok alján a teljesen függőleges sziklafalak között rohan az Aare vize. A kirándulók a sziklafalra erősített pallókon haladhatnak végig. A térség irodalmi vonatkozása, hogy a közeli Reichenbach-vízesésnél lelte halálát Sherlock Holmes, a Moriaty professzorral vívott élet-halál harcban.

A Lauterbrunnental

A Brienzi- és a Thuni-tavaktól délre húzódik a híres Lauterbrunnental gleccservölgy. E völgy a jégkorszak egymás után következő szakaszaiban keletkezett kettős völgyek iskolapéldája: az idősebb, 1-2 km széles völgytalpba a későbbi eljegesedés gleccsere egy újabb, mély völgyet vájt bele. A mélyvölgy két oldalán a 4-500 méteres meredek sziklafalak pereméről a patakok lélegzetelállító vízesésekkel zúdulnak a mélybe. A Lauterbrunnental különleges nevezetessége a Trümmelbach-vízesés, ahol a víz nem a szikla pereméről zúdul le, hanem annak belsejében tört utat magának – az idősebb felső völgyből érkező víz és annak hordalékai egy több emelet magasságú, spirális üreget alakítottak ki a szikla belsejében.

A Trümmelbach-vízesés

A Lauterbrunnental északi végén elhelyezkedő Widerswil településen fogaskerekűre szállunk. A vasút közel kilencven éves, ám ragyogó állapotban levő, tiszta kocsijában ülve kényelmesen jutunk fel a Fénylő Fennsíkra. A fogaskerekű végállomása mellett található az Alpesi kert, ahol többszáz fajta kedves havasi virág bontja apró szirmait. Szemben a Jungfrau-régió hófödte négyezres csúcsai: az Eiger (Ördög), Mönch (Szerzetes) és a Jungfrau (Szűz). A nagy hegyek világa igen becsapós: úgy tűnik, mintha a hegyek csupán karnyújtásnyira lennének, de ha a turistatérképen megnézzük, azt látjuk, hogy ami az előbb oly közelinek tűnt, az valójában 25-30 kilométerre, vagy még messzebb van tőlünk…

A Thuni-tó és Interlaken

A hatalmas hegyek valóban tiszteletet parancsolnak. Az Alpok hangulatát igazából nem a fogaskerekűn ülve, hanem egy gyalogtúrán érezhetjük át, ezért az Alpesi kert megtekintése után induljunk el egy hosszabb túrára a környéken. A túra első szakasza egy hegygerinc éles peremén vezet, tőlünk jobbra gleccser által kimélyített völgy húzódik, balra pedig a Thuni és a Brienzi-tavak türkizkék foltjai terülnek el. A gerinc-túra után havasi réteken és kopár sziklákon folytatódik az út. A hatalmas hegyek a fennsíkon legelésző tehenek kolompolását visszhangozzák. Itt már igen közeli a hóhatár. Az egyik szikla lapos tetején hátizsákból elfogyasztott szerény „ebéd” után jól esik az éppen olvadó hó valóban jéghideg vizéből kortyolni néhányat.

(a szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS