Programok a Szigeten • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Programok a Szigeten

Ötvennégy színpad a Szigeten

Új, megújult és a már megszokott programhelyszínek változatos kavalkádjával várja augusztusban a Sziget fesztivál látogatóit. Idén is lesz „mínusz egyedik” nap óriás Tankcsapda koncerttel, nulladik nap egy tízórás koncertfolyammal az antirasszizmus jegyében. Lesznek nemzetközi sztárok, itt lesz a hazai élvonal, szenzációs spanyol látványszínház. Összefoglalva: minden, ami a fülnek, szemnek ingere.

A következőkben két színpadról és a domboldalon fellépő utcaszínházról szólunk részletesebben.

Amfiteátrum – Pécs 2010 Színpad

Az idei fesztiválon több helyszínen is megjelenik a Pécs 2010 program. Az Európa Kulturális Fővárosa program alcíme: Pécs, a határtalan város. A színpad műsora ezért is szerveződik főleg magyar, balkáni és mediterrán produkciók köré. Az egyes napok műsora a fentiek fényében tematikusan lett összeállítva. A Balkán Napjával kezdődik a fesztivál, fellép a Vujicsics Együttes, a szerb Boris Kovac és Oana Catalina Chitu a Bucharest Tango című előadásával. A Dívák Napja a női előadókat hozza előtérbe, a fő attrakció várhatóan a francia Emily Loizeau elbűvölő műsora, és még folytathatnánk a felsorolást.

Medúza – Pécs 2010

A sziget egyik legspeciálisabb helyszíne, a medúza ismét hozza a tőle elvárható minőséget, mind zeneileg, mind vetítést illetően, ismét több underground elektronikus zenei stílust érintenek majd a hazai és nemzetközi fellépők. Így lesz dubstep, breakbeat, dub, funk, a techhouse, minimal, stb. A Pécs 2010 programmal együttműködve nemcsak a pécsi, hanem a török, a délszláv régió és Ruhr vidék underground szcénája is helyet kap a medúza programjában.

La Fura Dels Baus Látvány színház

A világhírű katalán látványszínházi társulat a 2009-es augusztusi Sziget fesztiválra is új műsorral készül – mondta el Miquel Badosa művészeti igazgató a budapesti sajtótájékoztatón.

A „The Beat in the dark” címet viselő előadásban a színpadi, cirkuszi, akrobatikus elemek és a zene egyenlő hangsúlyt kapnak. A hely specifikus előadás alapjául szolgáló zenét is a budapesti helyszínhez kötődően választották ki. Külön érdekesség nemcsak a magyar közönség, de a magyar művészek és önkéntesek bevonása is az előadásba. A közel egyórás előadás augusztus 12-től 16-ig minden este látható lesz a domb oldalában.

Ha végiggondoljuk, hogy ötvennégy színpadon hihetetlen nagyszámú világhíresség jön a 17. alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválra, igaznak tűnik Gerendai Károlynak, a Sziget ügyvezetőjének arra a kérdésemre adott válasza, hogy miért nem utánozzák. A válasz így hangzott: „Próbálják meg, de nem lesz könnyű!”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS