Sági Györgyné Rejtő Ildikó: a Nemzet Sportolója • Hetedhéthatár

Sport

Sági Györgyné Rejtő Ildikó: a Nemzet Sportolója

A Nemzet Sportolója címről szóló okiratot, Sági Györgyné Rejtő Ildikónak, a kétszeres olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok tőrvívónőnek Bajnai Gordon, a sportot felügyelő miniszter nyújtotta át a minisztérium aulájában. A díjat a Magyar Köztársaság kormánya 2007. december 19-én adományozta, ezzel ismerve el a magyar sport eredményességéért, sikerességéért és elismertségéért végzett több évtizedes munkáját. A miniszter úgy fogalmazott: Sági Györgyné Rejtő Ildikó hitével, küzdeni tudásával, állhatatosságával, becsületesen elvégzett munkájával nemcsak a sportolók számára lett példakép Magyarországon.
A Nemzet Sportolója titulust viselő bajnokok 12 fős társasága nevében Gyarmati Dezső, a Nemzeti Sporttanács tagja méltatta Rejtő Ildikót, hangsúlyozva, hogy az ünnepelt pályafutásával kiérdemelte a megtisztelő címet, s a Nemzet Sportolói egyetértésben, örömmel köszöntik őt körükben. Gyarmati Dezső köszöntőjében megemlékezett a kiváló atlétáról, Zsivótzky Gyuláról is, akinek helyét az illusztris társaságban Rejtő Ildikó vette át.

Rejtő Ildikó megköszönve a díjat külön megemlékezett egykori kedves edzőjéről, Hatz Józsefről, s köszönetet mondott egykori csapattársainak is.

Rejtő Ildikó és Szarvas István

Elbert Gábor sport szakállamtitkár pohárköszöntőjében Ildikó legendás akaratára hívta fel a figyelmet. A sportolónő ugyanis soha nem távolodott el a sporttól. A kilencvenes évek elején visszatért a pástra, és a veterán világversenyeken sorra aratva győzelmeit bizonyította, hogy akarattal és kitartással mindig eljuthatunk oda, ahová szeretnénk. A sportolónő életpályáját felidézve a tárca sport szakállamtitkára emlékeztetett rá, hogy az öt olimpián induló balkezes tőrvívónő Tokióban duplázott, egyéniben és csapatban is nyert, előtte és utána pedig három ezüst- és két bronzérmet szerzett. Világbajnokságokon tizenötször szólították a dobogóra. Több mint két évtizedes élvonalbeli pályafutása során öt vb-aranyat nyert. Az ünnepelt olyan gazdag éremkollekció birtokosa, amely nemcsak egy sportoló, hanem egy ország számára is dicsőség. Az ünnepi pillanatoknak a Nemzet Sportolói közül szemtanúja volt Földi Imre súlyemelő, Gyarmati Dezső vízilabdázó, dr. Hammerl László sportlövő, Polyák Imre birkózó és Portisch Lajos sakkozó is. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével – többek között Gémes György, a Magyar Vívószövetség elnöke, valamint Rejtő Ildikó egykori csapattársai, Bánvölgyiné Marosi Paula, Dömölky Lídia, Mendelényiné Ágoston Judit, Tóth Gézáné dr. Juhász Katalin.

A kitüntetés utáni fogadáson a Nemzet Sportolója készséggel válaszolt lapunk kérdéseire.

Sákovits Józsefné Dömölky Lídia és szerző

Ildikó! Melyik érmét tartja legértékesebbnek?

Ez a mostani, a Nemzet Sportolója cím számomra a legértékesebb, minden érmet felülmúl.

Valóban sokkal értékesebb az olimpiai arany, mint a világbajnoki?

A válaszom egyértelmű igen. Nagyon sok sportoló van, akinek a világbajnoki arany sikerült, de az olimpiai csak ezüst, és ezért szomorú. Boldog vagyok, hogy nekem mindkettő sikerült.

Kínában lesznek érmeink a vívásban?

Két aranyra számítok. Kardvívásban vannak a legnagyobb esélyeink.

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS