Szarvasi sikerek • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Szarvasi sikerek

Babák Mihály jobbról, a szerző, Szarvas István balról

Szarvas, a Békés megyei kisváros, amelyet joggal neveznek sokan Dél-Alföld gyöngyszemének, az elmúlt évek során többször került a figyelem középpontjába. 2002-ben Babák Mihály, a város polgármestere Az év polgármestere lett.
2003-ban itt járt Rudolf Schuster szlovák államelnök, aki felavatott egy Szlovák Tanítási Nyelvű Általános Iskolát, Óvodát és Diákotthont. Találkozott Babák Mihállyal, és eszmét cseréltek Milan Ratislav Stefanik ezredes szobrának felállításáról – ez utóbbi információt a szlovák elnök egy fogadáson velem is megosztotta. 2005-ben Lovas Világtalálkozót rendeztek a városban, ahol 500 ló és 1000 lovas vett részt 50 programon.

Szarvas 2810 szavazattal győzött a Magyar Televízió Főtér című műsorának országos szavazásán, amelyen a nézők választhatták ki Az év települését. Az idei voksoláson, amelyen 16 város versengett a dobogós helyekért, Székesfehérvár 1894, Szeged pedig 1774 szavazatot kapott.

Az MTV népszerű műsora, a Főtér immár harmadik alkalommal hirdette meg a szavazást. Az év települése 2004-ben Kőszeg, tavaly pedig Veszprém, a királynék városa lett. Az idei díjat, a Herendi Porcelánmanufaktúra erre az alkalomra készített dísztárgyát Rudi Zoltán, az MTV elnöke adta át Szarvas polgármesterének, Babák Mihálynak.

A Szarvasról készített film, a Nagy György vezette Főtér című műsor szerkesztőségének gondozásában, idén november 1-jén került képernyőre. Az 50 perces adásból az is kiderült, hogy a városban található Magyarország legnagyobb örökzöld tölgyfája. Szarvas jelképe a központjában található szarvasszobor, amire szilveszterkor a fiatalok felmásznak, és innen köszöntik az újévet. A kétszáz éves diákváros a Körös-völgyi természetvédelmi terület része, különleges értéke a vízhez kötődő ritka növény- és állatvilág. Országos hírű nevezetessége a 84 hektáros arborétum, amelyet a 18. században telepített gróf Bolza Pál. A parkban, mely ma Magyarország legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye, több száz különleges növényritkaságot gondoznak.

A Magyar Turizmus Zrt. különdíját Róna Iván, az intézmény vezérigazgatója adta át a polgármesternek. A Turizmus Zrt. a várost jelentősen támogatja, egy éven keresztül népszerűsíti és reklámozza a győztes települést kiadványaiban.

Az Üzlettárs Magazin és a Coface cég felmérést készített a Corvinus Egyetem munkatársai közreműködésével a leginkább vállalkozásbarát települések rangsoráról. A felmérésben a munkakörnyezet 40%, vállalkozás 30%, az infrastruktúra 20%, az életminőség 8%, a képzés 20% súllyal szerepel. Ebben a rangsorban 45 helyet lépett előre a város, és a Békés megyei városok közül egyedül került a legjobb 20-ba.

A polgármestert a vállalkozásokkal kapcsolatban kérdeztük.

Alulbecsülni a gazdaság fejlesztésének fontosságát a legostobább hiba, amit polgármester csak elkövethet, ugyanis, ha nem pörög a gazdaság, depressziósak lesznek az emberek, és az egész város működése veszélybe kerül.

Önöknél hány céges adóalany van?

A 18 ezres lélekszámú városunkban 1481 céges adóalany van, ami azt jelenti, hogy minden tizennegyedik embernek van vállalkozása. Mi a két-három munkahelyet teremtő beruházásnak is örülünk, ezért a Széchenyi-terv idején arra biztattunk minden vállalkozót, hogy pályázzon. Pályáztak is, mégpedig sikerrel! A legjobb adózókat minden évben kitüntetjük, ugyanakkor minden adófillérrel elszámolunk feléjük.

Korábban többször beszélgettünk az infrastruktúráról. Hogyan fejlődik?

Az alapinfrastruktúra megvan, de sokat kell még fejleszteni. Az ipartelephez vezető útra 250 millió forintot költöttünk, de mivel a város nehézkesen érhető el máshonnan, mint a 44-es út, ezért annak a fejlesztése is elengedhetetlen. Emellett jó minőségű, széles sávú internetkapcsolat kiépítésre is szükség van. Ez utóbbi már épül is, ennek az évnek a nyarán már használatba is vesszük. Számítunk a turizmusra is, az egyik meglévő hotelt wellness- és fitnesrészleggel bővítik, de 600 millió forintos beruházással szeretnénk egy gyógyászati centrumot is létrehozni, amely elsősorban a skandináv vendégekre építene.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS