Huszonkét év után ismét magyar a lólengés „királya” • Hetedhéthatár

Sport

Huszonkét év után ismét magyar a lólengés „királya”

Van egy mondás: minden jó, ha a vége jó, ezt lehet elmondani a debreceni I. Férfi-női egyéni tornász Európa-bajnokságról is. Versenyzőink egy arany és egy bronz érmet szereztek.
Nézzük az eredményeket: Berki Krisztián az EB legmagasabb pontszámával, 9,775-del aranyérmet szerzett a lólengésben. Utoljára ez Guczoghy Györgynek sikerült 1983-ban. Gál Róbert, aki vállsérüléssel bajlódott, egy biztonsági 9,8 ponterősségű gyakorlat 9,387-es bemutatásával szerezte meg talajon a bronzérmet. A magyar válogatott benjáminja, a 19 éves Hetrovics Marcell a 13. lett az összetettben, ennél előbb végezhetett volna, ha nyújtógyakorlatát nem bukfenccel fejezi be…
Szívesen csináltam volna interjút eredményes magyar hölgy versenyzőkkel, de sajnos ilyenek nem voltak, hiszen senkinek sem sikerült a döntőbe kerülnie, ezért a francia Marine Debauve-t választottam. A csinos, 17 éves tornászt, aki gerendán szerzett ezüst érme mellé megszerezte az összetett aranyat is, arról faggattam, hogy:

Árulja el, minek köszönheti ezeket a csodálatos eredményeket, és mit ajánl a magyar hölgyeknek, hogy ők is így szerepeljenek?

Athén után rövid ideig pihentünk, azóta keményen edzettünk. Ennek a gyümölcse ez a siker. A magyaroknak is ezt tanácsolom: a sok küzdelemnek előbb-utóbb bejön a jutalma − felelt mosolyogva.

Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét a magyar érmesek tiszteletére rendezett fogadáson kérdeztem:

Polgármester úr, elégedett?

Elégedett és boldog vagyok. Úgy tartják a korifeusok, hogy lehet bármilyen jó egy verseny szervezési szempontból, az igazi hab a tortán, ha az ember látja a magyar zászlót felkúszni az árbocon és hallgathatja a magyar himnuszt. Szívből örülök a sporttörténelmi aranyéremnek és Gál Robi bronzának. Sajnos a lányoknak az új pontrendszer nem fekszik. Debrecen ismét bizonyított. A három évvel ezelőtti Csollány Szilveszter világbajnoki arany után most EB-arany sikerült.

Berki Krisztiántól, EB-bajnoktól a következőt kérdeztem:

Krisztián, a ti teljesítményetekre én jelest adnék, a lányoknak elégtelent. Egyetértesz velem? Hogyan sikerült a korábbi bronzból aranyat varázsolni?

Ilyen jó gyakorlatot korábban még edzésen sem csináltam. Éppen a legjobbkor jött ki belőlem. Mielőtt felmentem a szerre, sikerült annyira lenyugodnom, hogy biztos voltam abban, hogy nem fogok hibázni. Ami a lányok teljesítményének elégtelen osztályzatát érinti, nem értek egyet. Nagyon nehéz helyzetben vannak. Péntek Tünde 11. lett talajon. Biztos vagyok abban, hogy a jövőben jobban fognak teljesíteni.

Mik a további terveid? Mit vársz magadtól?

Most rövid pihenő következik. Utána pedig gőzerővel készülök a melbourne-i világbajnokságra, ahol szeretnék helyt állni − fejezte be válaszát a lólengés „királya”.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS