Pásztory Dóra, az athéni paralimpia hőse • Hetedhéthatár

Sport

Pásztory Dóra, az athéni paralimpia hőse

Legszebb álmom vált valóra

A nyáron a görög fővárosban, Athénban sikeresen szereplő magyar sportolókat, valamint a felkészítésükben segédkező orvosokat, sportági és klubvezetőket és egy újságírót tüntetett ki a parlament kupolatermében Mádl Ferenc Köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök társaságában.

Köszöntőjében az államelnök többek között a következőket mondta: „A kihívás a verseny maga, és különösen így van ez az olimpia és a paralimpia esetében. A viadal nemcsak a küzdelemről, a centiméterekről, a gólokról, a pontokról és a kilókról szól. A siker nemcsak a társ legyőzését jelenti, hanem a komoly munkát, amelyhez nélkülözhetetlen a sportoló tehetsége és a felkészítésében segédkezők munkája.”

Összesen 149-en részesültek kitüntetésben vagy elismerésben. A jogszabály szerint, akik már kaptak kitüntetést, azok ugyanazt vagy annál alacsonyabb rangú díjat nem kaphatnak még egyszer. A legmagasabb kitüntetést Kemény Dénes a sydneyi aranyérmét megvédő férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya vehette át: a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést. Tizennégy sportoló a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjét kapta ők a XXVIII. Nyári Olimpiai Játékokon elért kiemelkedő bajnoki címet megőrző eredményükért. Ezt a kitüntetést kapta még három sportvezető. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést 12 sportoló kapta, köztük a pécsi Pásztory Dóra, aki úszásban első lett a szeptemberi paralimpián. Ezenkívül három sportvezető, köztük Anatolij Petrov, a pécsi Általános Nevelési Központ úszóedzője.

Meglepően sokan nem vették át személyesen a kitüntetést, legtöbben édesanyjukat vagy sporttársukat bízták meg ezzel a feladattal, néhányan későbbi időpontban kérték az átadást. Paralimpikonjaink viszont példát mutattak személyes jelenlétükkel.

Nem volt könnyű hozzáférni Pécs büszkeségéhez, az egyetlen paralimpikon bajnokhoz, Pásztory Dórához, akinek és a jelenlévő édesanyjának nagyon sokan gratuláltak. Az igen csinos, mosolygó Dóra örömmel válaszolt lapunk kérdéseire.

Szívből gratulálunk lapunk olvasói nevében. Ön lett az egyedüli első és ez, mint a köztársasági elnök elmondta, ugyanolyan értékű, mint a másik olimpián szerzett aranyérem. Mit szól ehhez?

Nagyon boldog vagyok. Elmondhatom, hogy duplán. Első lettem, és valóban egyenértékű teljesítménynek tekintik minden vonatkozásban a másik olimpiával. Legszebb álmom vált valóra és elmondhatom csapattársaim nevében, hogy nekik is ez csodálatos elismerés. Szinte hihetetlen, ezt meg kell szokni.

Milyen kötődése van Pécshez?

Kilenc éve élek itt. Szeretek itt lenni. Itt készültem a versenyekre sok segítséget kaptam a felkészüléshez.

Mik a tervei?

Szeretnék a jövőben is jól szerepelni.

*

(A közelmúltban döntött a kormány arról, hogy a paralimpián eredményesen szerepelt sportolók ugyanolyan mértékű pénzjutalomban részesülnek, mint olimpikon társaik. Ez tízszeres emelést jelent.)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS