Hegedűs Csaba Athénról • Hetedhéthatár

Sport

Hegedűs Csaba Athénról

Az olimpiai előkészületet bemutató sajtótájékoztatón a budapesti Régi Sipos étteremben a Birkózó Szövetség tisztikara beszámolt a felkészülésről, és a megjelent újságírók kitűnő sajtóanyagot kaptak kézhez.

A birkózás a görög testkultúra része volt. Az írásos források szerint első alkalommal i. e. 708-ban szerepelt önálló versenyszámként az olimpiai játékok műsorán. Így természetes, hogy 1896-ban Athénban is. Az 1900-as párizsi olimpiát leszámítva minden alkalommal birkózók is küzdhettek. Athénban csak kötött fogású versenyeket írtak ki, 1908-ban már mindkét fogásnem szerepelt műsoron, 1912-ben ismét csak kötött fogás. 1920-tól mindkét fogásnem.

A magyar versenyzők az eddigi olimpiákon 18 aranyérmet szereztek és 403 pontot gyűjtöttek. Utoljára Barcelonában, 1992-ben Repka Attila kötött fogásban, 68 kilogrammban és Farkas Péter, szintén kötött fogásban, 82 kilogrammban.

Hegedűs Csabát, aki a századik magyar olimpiai érem elnyerőjeként vonult be az 1972-es müncheni olimpia után a magyar sporttörténetbe (jelenleg a magyar szövetség elnöke és a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnökségi tagja) arról faggattam, hogy tizenkét év után várható-e újabb arany.

Hegedűs Csaba: Elnosztalgiáztam a kérdése után. Valóban minden sportoló nagy vágya az arany, én is így voltam vele. Bízom benne, hogy várható újabb arany. Bárdosi Sándor az ezüstjei után most igen jó formában van, mindig a döntőbe verekszi magát, ennek most is sikerülnie kell. A másik versenyző Ritter Árpád, aki szintén nagyon esélyes, a dobogón van a helye, és minél magasabban. Összefoglalva: szeretném, ha mindhárom színből hoznának versenyzőink. Ha ez a csapat megtalálja az erőt, az összhangot és a megfelelő motivációt, teljesíthető ez az elképzelés.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS