Perfect Symmetry: Szabad akarat – 2009 (Nail Records) • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Perfect Symmetry: Szabad akarat – 2009 (Nail Records)

A Perfect Symmetry a kedvenc pécsi zenekarom. Ez így volt már 12 éve is, amikor elkezdtem járni eseményszámba menő koncertjeikre, és az általuk szervezett progresszív metal fesztiválokra. Emiatt, ha akarnék, sem tudnék új lemezükről objektív lemezkritikát írni. De erre nincs is szükség, hiszen 8 éve adták ki első albumukat, így sokakkal egyetemben én is kitörő örömmel fogadtam az új albumot.

Egy-egy dal már elhangzott itt-ott az elmúlt években, így tudni lehetett, hogy a zenekar magyarra váltott és a zene némileg keményebb és helyenként közérthetőbb lett. Az intró után berobban a Sosem volt falak, majd a Szenvedélyek vonatán és máris halljuk, hogy megérte várni 8 évet. Hihetetlen szép refrének, melyektől nem szabadul, aki egyszer hallotta őket! Az igazán dallamos, slágeres Symmetrys megoldások minden másodpercben felismerhetőek. Köszönhető ez Kusinka Tamás progresszív rock-metalban az egyik legjobb hazai dalszerző vénájának, és nagy öröm, hogy ezúttal is Friskó Péter énekelte fel a 11 magyar nyelvű dalt. És még számos remekbeszabott szöveget is írt hozzá Jani Péterrel együtt. Annyi itt a jó szöveg, hogy magyar viszonylatban legfeljebb Ákost hozhatom fel példának, de őt sem mintaképnek, mert tartalmilag semmi közük hozzá. Az Örvény szinte végig belsőrímes verssorai egyenesen zseniálisak, de minden szöveg értelmes, elgondolkodtató és költői képekkel teli. Több borongós, szerelmi csalódással, világfájdalommal átitatott dalt sikerült megírniuk, de közben mindvégig ott bujkál a zúzós dalokban is a Symmetryt mindig jellemző optimizmus és vidámság.

A hangzásról felsőfokban beszélhetek csak: a Bakery Stúdiós keverésnek köszönhetően „sosem volt hangfalakból” ilyen erejű Symmetry-áradás! A lágyabb hangvételű számok közül a záró A végén teljesen Fidó szerzeménye, és itt sajnálhatjuk igazán, hogy nem ezzel foglalkozik. De az igazán nagy rádiós sláger az Álmodj még, mely szomorú témája ellenére bizakodást kelt a hallgatóban. Szép gesztus, hogy Sudár Anita is vokálozik az egyik dalban, sőt az Üresség angol verzióját is feltették az ő énekével a lemez végére.

Reméljük, hogy a következő lemezre nem kell nyolc évet várni, és várjuk a következő progresszív fesztivált is. Most már van új lemez, lehet koncertezni és ajánlani mindenkinek a Perfect Symmetryt!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS