Elhunyt Cesária Évora énekesnő • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Elhunyt Cesária Évora énekesnő

70 éves korában elhunyt Cesária Évora világhírű zöld-foki-szigeteki énekesnő, a világzene egyik legismertebb alakja. A „mezítlábas díva” az elmúlt évtizedben Magyarországon is többször fellépett.

Zenei pályafutása 16 éves korában kezdődött, amikor a Zöld-foki-szigetek bárjaiban és hajókon kezdett el énekelni. Az 1970-es években anyagi okokból felhagyott az énekléssel, mígnem egyik barátja 1985-ben rábeszélte, hogy utazzon Lisszabonba néhány számot felvenni. Ez a felvétel még nem jelentette az áttörést, azonban 1988-ban egy Zöld-foki-szigetekről származó, Franciaországban élő producer rávette arra, hogy felvegyen egy lemezt Párizsban. A lemezfelvételt állítólag azért vállalta, mert nem volt igazán vesztenivalója vele, valamint azelőtt még nem járt a francia fővárosban. Első albumának címe La Diva Aux Pieds Nus volt, vagyis „a mezítlábas díva” – ez később állandó jelzőjévé vált.

A lemez megjelenését több új album és koncert követte Franciaországban, melyekre nemcsak a hazájából kivándorolt emigránsok figyeltek fel, hanem idővel a francia közönség és a sajtó is. A világhírt negyedik lemeze, a Miss Perfumado hozta meg számára. Milliók ismerték meg általa a Zöld-foki-szigetek jellegzetes műfaját, az afrikai, portugál, brazil hatásokból táplálkozó mornát. A morna a brazil modinha és a portugál fado rokonának is tekinthető, legfőbb hangulati eleme a magyarra nehezen lefordítható sodade, az a kifinomult melankólia, amely azt a nosztalgikus elvágyódást jelenti, amit a tengerészek éreztek egykor, és amit a szigetek népe érez most a múlt iránt. A történelemhez való szoros kötődése miatt a mornát a Zöld-foki-szigetek nemzeti műfajának tekintik.

Összesen tizenegy stúdióalbumot adott ki, utoljára 2009-ben a Nha Sentimento címűt. Együtt dolgozott Caetano Velosóval és  Bonnie Raitt-tel, énekelt Kusturica-filmben, kapott Grammy-díjat. Továbbá rengeteget turnézott, Magyarországon is többször járt – a Szigeten, a Művészetek Palotájában és Debrecenben is adott koncertet. 2008-ban, melbourne-i fellépése után szélütést kapott, majd gyógyulása után újra koncertezett. Idén szeptemberben jelentette be visszavonulását, miután lemezkiadója szerint olyannyira kimerülten és gyengén érkezett Párizsba, hogy képtelen volt vállalni tervezett franciaországi fellépéseit. A Zöld-foki-szigeteken, Sao Vicente városban hunyt el 2011. december 17-én.

2004-es párizsi koncertjének felvételével emlékezünk rá:

Stúdióalbumai
– La Diva Aux Pieds Nus (1988)
– Distino di Belita (1990)
– Mar Azul (1991)
– Miss Perfumado (1992)
– Cesária (1995)
– Cabo Verde (1997)
– Café Atlantico (1999)
– Sao Vicente di Longe (2001)
– Voz d’Amor (2003)
– Rogamar (2006)
– Nha Sentimento (2009)

Forrás: quart.hu, hvg.hu, wikipedia.org, youtube.com


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS