Nyitva van a Zárva-ház • Hetedhéthatár

Színház

Nyitva van a Zárva-ház

Mátravölgyi Ákos bábtervező munkáiból nyílt kiállítás 2012. január 7-én a pécsi Bóbita Bábszínház bábmúzeumában. Három hónapra kinyíltak a „Zárva-ház”, a titokzatos bábkészítő műhely kapui, és ezalatt bárki bekukkanthat a Kecskeméten élő bábtervező képzeletéből életre hívott alkotások – bábok, makettek, rajzok, tervek világába.

Mátravölgyi Ákos, akinek az egri kivételével hazánk minden bábszínházában szerepeltek alkotásai, visszatérő tervezőként van jelen a Bóbitában (Diótörő, Rigócsőr király, Kék madár, Markalf, az álmok ura, Szélhajtyikóré, huss!, a Sárkány-király palotája). A kiállítás idejével párhuzamosan tervezi a Péter és a farkas című előadás bábjait és díszletét, amely Kuthy Ágnes rendezésében kerül színre, s akivel ez a harmadik közös munkájuk Pécsett.

„Kisgyermekkorom óta a bábszínház világában élek, a Kecskeméti Ciróka Bábszínház alapítója Báron László családi ismerősünk volt… Közel 20 éve elkezdődött életem azon időszaka, amelyben a gyermekként megízlelt világot már magam és alkotásaim által valósítjuk meg. Sokáig szülővárosomban, Kecskeméten a Ciróka Bábszínházban remek mesterek és alkotótársak közös munkájával, tanulva és alkotva kilenc éven keresztül munkálkodtam a színház műhelyében. Utána következtek azok az évek, hónapok, napok és órák, melyek ugyan már adott esetben a múlt részei, de már a jelent is magukban foglalják…” (Mátravölgyi Ákos)

A fényképeket a kiállítás megnyitóján Komlós Attila készítette.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS