Forró nyomon a pécsi Tudásközpontban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Forró nyomon a pécsi Tudásközpontban

A pécsi Tudásközpont épületében február 9-én nyílt az a kiállítás, amely átfogó képet ad a német nyelvű kortárs krimiirodalomról. A Csorba Győző Megyei – Városi Könyvtár és a Goethe-Institut Budapest közös szervezésében megvalósult „Forró nyomon” – Kortárs német nyelvű krimik című kiállítás 16 szerző munkásságába enged bepillantást.

A kiállítás megnyitóján Dr. Tóth Orsolya, a PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék egyetemi adjunktusa elmondta: A bűnügyi regényeket pár éve még lekicsinylően a ponyvairodalom közé sorolták. Német nyelvterületen azonban napjainkban valóságos reneszánszát éli a műfaj. A kiállítás Németország és Ausztria szépirodalmi színvonalú kortárs krimitermését mutatja be. Kitért arra, hogy ha Magyarországon azt mondjuk: „német krimi”, akkor nagy valószínűséggel legtöbben a Derrickre fognak gondolni. A filmsorozat egyik fő vonzerejét számunkra az akkori nyugati világ képi ábrázolása jelentette, miközben a német közönségnek sokkal inkább az epizódokban látható akciók, nem ritkán erőszakos cselekmények bemutatása számított újdonságnak. Fontos túllépni az ilyen jellegű beidegződéseken, újra kell értékelni a krimivel – és ezen belül a német krimivel – kapcsolatosan meglévő előítéleteinket. Ezt is szolgálja a február 9-én megnyílt kiállítás.

A kiállítás anyagát Tobias Gohlis krimiszakértő, szabadúszó újságíró, irodalomkritikus és a Német Krimidíj zsűrijének tagja állította össze. Mint minden válogatás, így a jelen kiállítás tizenhat szerzőjének kiválasztása is szubjektív. Tobias Gohlis arra törekedett, hogy olyan szerzőket válasszon ki, akik sajátosságaik és műveik minősége miatt tűnnek ki. Ezen kívül vezérelv volt számára, hogy jelentős témák és stílusok széles választékát mutassa be. A szerzők közt – rendkívül egyedi és autonóm személyiségük ellenére – meglepő kapcsolódásokat fedezhetünk fel. Minden különbözőségük dacára közös bennük, hogy komolyan gyakorolják a hivatásukat, és az a céljuk, hogy komolyan vegyék őket.

A megnyitón Szabó Márk József, a Janus Egyetemi Színház színésze olvasott fel ízelítőt a kiállításon szereplő egyik kötetből.

A kiállítás megtekinthető március 13-ig, a könyvtár nyitva tartási idejében.

További információ: www.tudaskozpont-pecs.hu, www.goethe.de/magyar/krimi


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS