Újra lesz könyvtár Pécs belvárosában! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Újra lesz könyvtár Pécs belvárosában!

Megnyílik a Várkonyi Emlékszoba

Másfél év elteltével ismét lehetőség nyílik Pécs belvárosában könyvtári szolgáltatások igénybevételére. A Csorba Győző Megyei – Városi Könyvtár 2012. május 16-án nyitja meg városi hálózatának felújított könyvtárát Pécsett, a Király utca 9. szám alatt, a Hamerli Házban.

A megnyitó ünnepségre 17:00 órától kerül sor a Belvárosi Könyvtár hivatalos átadásával. A kamarazenével színesített ünnepi beszédeket Várkonyi Nándor író, szerkesztő, kultúrtörténész hagyatékából berendezett emlékszoba-avatás követi. A délután során az érdeklődők bejárhatják a megújult könyvtár nyilvános tereit, valamint megtekinthetik a felújítás előtt álló oktató- és rendezvénytereket.

Az elmúlt években a Király utcai épület – a Hamerli Ház – és annak udvara rendszeresen adott helyet különböző kulturális eseményeknek. A nagyközönség elsőként 2011. szeptemberében, a Kulturális Örökség Napjai során rendezett programon tekinthette meg az épületkomplexumot, ahol a csoportkísérők az épületrészekkel kapcsolatos lehetőségeket, elképzeléseket is felvázolták. 2011. novemberében pedig jelmezes szerepjátékokon lehetett 8 évtizedet visszautazni az időben és átélni az itt lakó Hamerli család tagjainak egy napját. Az akkor bemutatott tervek fokozatosan megvalósulnak, elsőként a megújult belvárosi fiókkönyvtárat és a Várkonyi Nándor emlékszobát vehetik birtokba az olvasók. A Hamerli Ház kapualja szombatonként továbbra is otthont fog adni a nagysikerű Retro könyvvásároknak, de a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár munkatársai önkéntesek közreműködésével további programok kialakításán is dolgoznak. A tervek között természetesen szerepel a Hamerli Ház történetének bemutatása is, elsőként a kapualjban berendezett vitrint lesz érdemes alaposan szemügyre venni a betérőknek!

Kapcsolódó írások


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS