2013 tavaszán újabb könyvtárbusz indul a pécsi Tudásközpontból • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

2013 tavaszán újabb könyvtárbusz indul a pécsi Tudásközpontból

A napokban kaptuk a hírt arról, hogy a Csorba Győző Megyei – Városi Könyvtár pályázati támogatást nyert a második könyvtárbusz beszerzésére. Ezáltal további 25 baranyai településen válik elérhetővé a korszerű mozgókönyvtári szolgáltatás.

Az országban 6, elsősorban aprófalvas megye pályázhatott a 130 millió forintos uniós támogatásra. Végül is két megye: Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei könyvtárainak pályázata lett eredményes. Mindkét könyvtár 100 százalékos támogatást kapott.

Az "első" könyvtárbusz szolgáltatásai iránt nagy az érdeklődés

A Csorba Győző Megyei – Városi Könyvtár a „Könyvtárbusz No.2” projekt keretében a legkorszerűbb mozgókönyvtári ellátást tudja majd biztosítani Baranya megye újabb 25 kistelepülésén (az együttműködő települések közül három 1000 fő feletti lélekszámú és 22 község pedig 1000 fő alatti). A jármű a Baranya megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer és az élethosszig tartó tanulás korszerű, akadálymentesített és a fogyatékkal élők számára is hozzáférhető helyszínként nyújt könyvtári és információs szolgáltatást, mint közösségi tér szerepköre pedig nagy hangsúlyt kap a fenntartási időszak alatt.

A projekt alapján a legmodernebb informatikai és könyvtárszakmai feltételek mellett történik majd a könyvtári (Corvina és RFID) és műholdas internet-szolgáltatás, a MaNDA pont elérése, illetve az interaktív honlap és az aprófalvakban élő új célcsoportok azonnali elérése. A jármű a mohácsi, a pécsi, a siklósi és a szentlőrinci Baranya megyei térségben – kéthetente – 1,5 órát szolgáltat majd a településeken. A projektben résztvevő 25 településen összesen 11702 fő él, a települések átlagos lakosságszáma 468 fő.

A pályázat megvalósításával Baranya megyében már 100 %-os lesz a könyvtári szolgáltatás mérőszáma. Az újabb 25 település könyvtárbuszos mozgókönyvtári ellátásával pedig a megye összlakosságának 2,9 %-a jut a legkorszerűbb könyvtári és információs szolgáltatáshoz. A használati indikátorokat az alacsony státuszú térségekben – előrelátóan és az országos statisztikák figyelembevételével – tervezte a megyei-városi könyvtár: az első évben a 25 település lakosságának megközelítőleg 6 %-a lesz aktív könyvtárhasználó. A fenntartási időszak végére – évente 1 %-os növekedés mellett – a kistelepülések lakóinak 11 %-a használja majd a minőségi és korszerű könyvtári szolgáltatást.

Baranya megye teljes körű könyvtári ellátásával olyan jól működő Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer jön létre országosan is egyedülálló módon, amely gyorsan reagál az információ-szolgáltatás változásaira és az ellátott kistelepüléseken növeli a műveltség és a tudás fontosságát.

Dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka
igazgató

Kapcsolódó írásunk: Minden második héten megérkezik a könyvtár


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS