Zöld úton a Mecsekbe • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Zöld úton a Mecsekbe

Pár hónappal ezelőtt néhány lelkes helyi lakos belekezdett egy Magyarországon már ismert, de Pécsett és környékén még nem létező modell program megvalósításába. Megálmodták a Mecsek Zöldutat. A mecseki Zöldút földrajzilag a következő településeken fog átfutni: Cserkút-Kővágószőlős-Kővágótöttös-Bakonya-Hetvehely-Abaliget-Orfű, élményekkel és szellemi tartalommal a falvak lakói töltik majd meg.

No de mi is az a zöld út?: „Létjogosultsága van e szónak, mert általában a természetben, a zöldben fut, kapcsolódik a környezetbarát elképzelésekhez a fenntarthatóság elveihez. Nem egyszerűen fizikai útról van szó, hanem szellemiekben is más útról. Az uniformizált fogyasztói társadalom talmi értékei helyett környezetünk egyediségének megőrzése, egy valóban tartalmas, emberi élet a cél.”(Módszertani Kiadvány)

Németh Ibolya és Pfeil Róbert a Mecseki Zöldút „motorjai” mesélnek arról, merre kanyarog az út…

– Kinek, vagy kiknek az ötlete volt a zöldút és mi adott a motivációt a létrehozásához?

NI: – Egy konferencián vettem részt, melynek témája a falusi turizmus volt. Ott hallottam a zöld utakról és rögtön beleszerettem. Majd találkoztam a magyarországi zöldút mozgalom vezetőjével – Budai Krisztinával – és úgy jöttem haza, hogy ha tehetem szorgalmazni fogom a Mecsekben is egy zöldút létrehozását. A Zöldút Módszertani Egyesület tervezett egy pályázatot zöld utak közösségszervezésére, amelybe kérésemre a Mecsek is belekerült. Miután nyertek, nekiláttam a szervezésnek az Ökocsali csoport tagjaival. Velük már egy éve próbálgatjuk, hogyan lehetne a szelíd turizmust Cserkúton elindítani és ehhez a zöldút hálózat, amely már nemzetközi, tökéletesen illeszkedik.

Akadt, akit személyesen hívtam, voltak, akiket ajánlottak és a facebook hirdetés hatására is csatlakoztak. A zöldutat alkotó falvak lakóit célirányosan kerestem, de Cserkúton és Töttösön kívül nem sokan aktivizálódtak. Orfűről csatlakoztak az ökoturisztikai klaszter és a TDM tagjai, néhányan Pécsről illetve a Jakab hegyi vendégház tulajdonosai is bekapcsolódtak – így kerültem kapcsolatba Róberttel.

– Milyen konkrét célokat fogalmaztatok meg magatoknak?

PR: – Célunk az, hogy egy minden ízében új fajta Zöldutat hozzunk létre a Nyugat Mecseken, a meglévő országos Zöldutak mellet. Gondolnék itt a legfontosabb célkitűzésünkre, hogy mozgássérültek is tudják használni a Mecsek Zöldutat. A többi újdonságunkat még nem árulnám el, ha minden jól megy tavasztól már láthatóak lesznek.

– Hogyan fog festeni a valóságban a zöldút, mi az konkrétan, amit meg akartok valósítani a falvakban?

PR: – A meglévő használatban vagy használaton kívül levő erdei utakat fogjuk használni. Ahol szükség van aszfaltozott útra ott mindenképp minimális forgalommal terhelt útrészeket kerestünk, melyeket egyedi festett jelekkel és táblákkal fogunk jelölni.

Az érintett településeken az értékleltárok által felfedezett „kincseket” azaz helyi értékeket szeretnénk bemutatni, a helyi termelők, szállásadók és a lelkes civilek segítségével.

– Hol tart most a projekt, azaz milyen konkrét lépéseket, cselekvések történtek eddig?

PR: – Jelenleg véget ért első háromhónapos munkánk a Zöldutak Közösségi Tervezése-Vidékfejlesztő Műhelysorozat keretein belül, melynek végére megszületett az elhatározás:a Mecsek Zöldút létrehozatala.

A mai modern világban oly népszerű közösségi portálon, a Facebook-on Mecsek Zöldút néven csoportot hoztunk létre, mely nagy népszerűségnek örvend, rendszeresek a látogatók és folyamatosan bővül.

Utolsó műhelymunkánkon, mely a Mecsek Zöldút első összejövetelének is tekinthető, megszavaztuk a Mecsek Zöldút egyesület létrehozatalát.

Az útvonalat bejártuk, kijelöltük. A térképmunkák jelenleg folyamatban vannak szakavatott geográfus tagjaink keze alatt.

Folyamatosan keressük a helyi gazdákat, termelőket, szállásadókat, lelkes civileket a részvételi lehetőségük pozicionálására.

– Milyen csapat verbuválódott össze az elmúlt időszakban? Kik csatlakoztak hozzátok és vártok e még további jelentkezőket?

NI: – A csapattagok között vannak falusi vendéglátók, falufejlesztők, Töttösről önkormányzati képviselők, nyugdíjasok és fiatalok, akiket a zöld szemléletmód és a természetbeni sport vonz. Helyi termelők, fiatal vállalkozók, akik a tréningeken nem tudtak részt venni, de nagyon szeretnének kapcsolódni, szintén a szemléletmód miatt. Foglalkozásukat tekintve is sokféle ember találkozott össze: villanyszerelő, vagyonőr, pedagógus, turisztikai szakember, geológus, jegyző, önkormányzati képviselő, helyi civil, túrakerékpáros, kerékpárszerelő, megújuló energiával foglalkozó szakember, szóval igazán színes a paletta.

Az érintett falvakból azonban továbbra is várjuk azokat az embereket, akik szeretnének önmegvalósító tevékenységbe kezdeni a saját falujukban, amiből majd meg is tudnak élni. De várjuk azokat is, akik még nem tudják, hogyan induljanak el és azokat is akik már elindultak. Gyakorlatilag bárkit, akinek olyan hobbija vagy foglalkozása van, amelyből létrehozható egy program az idelátogató turistáknak.

-„Zöld” alaptézis, hogy a jövő a közösségi cselekvésé és gondolkodásé. Hogyan sikerült összefognia több, esetenként különböző gondolkodásmódú embernek, akik ráadásul nem is egy faluban élnek?

NI: – A tréningeken gyakorolt tevékenységekkel sikerült összekovácsolni a csapatot, amelyben mindig helye volt a vitának és egymás meghallgatásának. Szépen, lassan csapattá érett a társaság, mégpedig azért, mert mindenki látja az értelmét a zöld útnak. Mindenkinek személyes érdeke fűződik a dologhoz, de ugyanakkor nemcsak az üzlet van a középpontban. A tagok jó része szembesült azzal, akár falusi vendéglátóként, hogy nem lehet egyedül megcsinálni azt a marketinget és egyebet, amivel idevonzhatóak a vendégek. Van már egy ilyen tudás ezekben az emberekben, hogy össze kell fognunk, összerakni az energiákat és akár a kis tőkénket is, mert egyenként olyan sokat kellene költenünk, hogy nem működne.

A zöld út nem titok, üzleti vállalkozás is akar majd lenni.

– Facebook oldalatokon így írtatok magatokról: „Mecsek Zöldút: A lehetőségek összekapcsolódása. Egy olyan élő, működőképes szellemiség-közvetítő műhely, amely lehetőséget nyújt a helyieknek, az idelátogatóknak és a méltatlanul mellőzött csoportoknak a lelki és fizikai rekreációra, az értékek közvetítésére és a fejlődésre.” Milyen csoportokra gondoltatok és a lelki fizikai rekreáció alatt mit értetek? Kiknek szól ez a hívás?

PR: – Itt a legkisebbtől a legnagyobbig, a legfiatalabbtól a legidősebbekig, az egyéni túrázótól a családokig, az amatőröktől a sportolókig, az épektől a mozgássérültekig abszolút mindenkit szeretnénk megszólítani. Annak ellenére, hogy a Mecseken vagyunk, útvonalunkat igyekszünk úgy összeállítani, hogy abban mindenki megtalálja a pihenés, kikapcsolódás, kihívás lehetőségét.

– Befejezésül, szerintetek azok az emberek, akik a pécsi benzingőzös belvárosban vagy a panelek szűkös négyzetméterein élnek, mit tudnak tenni egy fenntarthatóbb világért és azért, hogy saját maguk kezébe vehessék az életüket? Számukra is segítség lehet a zöldút?

NI: – A csapatunkban már van is pécsi panellakó, vele együtt arra számítunk, hogy a zöld út kicsalogatja majd a pécsieket. Ezért szeretnénk egy olyan útvonalat, ami a családok számára könnyen biciklizhető, mert most még nagyon nehéz pécsről kibiciklizni – az orfűi bicikli út sem oldotta meg a problémát, mert nagyon nehéz és veszélyes rajta öregeknek vagy családosoknak kerékpározni. A cserkúti szőlőhegyen át hoznánk ki az útvonalat, ami utána a Mecsek alatt végigmegy. Az fontos szempont volt, hogy ezek a föld- és aszfalt utak motormentesek legyenek és mind az utánfutós kerékpár, mind a handbike tudjon rajta közlekedni.

Azt szeretnénk, hogy a pécsiek kijöjjenek a falvakba a szabad idejükben és aki akar kolbászt tölthessen, medvehagymát ehessen, kulturális programokon vegyen részt vagy éppen csipkeverést tanuljon. Azaz szeretnénk megtanítani a városi embereknek, hogy a szabadidőt így is el lehet tölteni. Azt gondolom, hogy egy Pécs méretű város tudná segíteni a falvakban élőket abban, hogy fogyjon a helyi termék így a helyiek bevételhez jussanak, miközben a városlakók tiszta levegőt szívhatnak és feltöltődhetnének azért, hogy utána bírják a panelban. A másik célcsoportunk pedig az ide látogató külföldiek, akik terveink szerint meg is szállnának nálunk.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS