Borkai: fontos az amerikai üzletemberek sporttámogatása • Hetedhéthatár

Sport

Borkai: fontos az amerikai üzletemberek sporttámogatása

A Magyar Olimpiai Bizottság segítségével üzleti reggelire hívta meg Magyarország néhány vállalatát, cégét 2012 december 10-én Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) a Marriott Hotelbe.

A rendezvény apropóját egy, a GfK Hungária Piackutató Intézet által készített piackutatás adta. A kutatás témája a Magyar Olimpiai Bizottság, az olimpiai sportágak és az üzleti élet szereplőinek kapcsolata és a kapcsolat fontossága, valamint a MOB és az olimpia, a sport megítélése a magyar lakosság körében. (A prezentáció innen letölthető.)

Az üzleti reggelin részt vett Benkő Vilmos az AmcHam elnöke, Borkai Zsolt, a MOB elnöke, aki megköszönte a szponzorok támogatását, kiemelve, hogy a londoni olimpia idején a magyar sikerekre „az egész ország megmozdult”.

A jelenlévő Öexellenciája Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete, Magyarország olimpiai  teljesítményével kapcsolatban elmondta, hogy Londonban az egész világ a magyar csodáról beszélt.

A rendezvényen az érdeklődők megtekinthették a piackutatás prezentációját, melyből többek között kiderült, hogy a sportnak társadalmi szervező ereje van, a sikeres sportolók, olimpikonok javítják az ország imázsát. A Gfk 2000 főt kérdezett meg a londoni ötkarikás játékok előtt és után (1000-1000 fő) olimpia, MOB, szponzorok témakörben. A célcsoport a 15-69 éves korosztály volt – mondta előadásában Kozák Ákos, a GfK Hungary ügyvezető igazgatója.

Borkai Zsolt és Szarvas István

Az üzleti reggeli után Borkai Zsolt készséggel válaszolt lapunk kérdéseire.

Elnök Úr! Mi késztette a MOB-ot, hogy megszervezze ezt az üzleti találkozót?

Négyévente van az olimpia, de erre fel kell készülni, ezért tartottuk fontosnak, hogy támogatást szerezzünk ezeknek a sportrolónak.

Ilyen hasonló találkozót szervezet már korábbam a MOB?

Én nem tudok róla.

Az olimpiáról készült kutatást hallgattak meg a résztvevők. Említsen meg belőle néhány megállapítást, amelyet fontosnak tart!

A kutatásból az is kiderült, hogy a legismertebb, legnépszerűbb londoni olimpikonok, bajnokok Gyurta Dániel, Risztov Éva és Berki Krisztián.

A megkérdezettek 77%-a mondta, fontos ügy, hogy a vállalatok támogassák az olimpiai mozgalmat. Minden második magyar számára ez a tény szimpátiát ébreszt az adott támogató iránt. A megkérdezettek harmada ezeket a cégeket még vásárlási során is előnyben részesíti.

Miként értékeli az a tényt, hogy Győr rendezheti 2017-ben az Európai Ifjúsági Olimpiát (EYOF)? Mi hangzott el Rómában, amikor döntést hoztak, hogy Szarajevót legyőztük?

A döntésnél hangsúlyozták, hogy egy olyan ország, amely 9. helyen végzett az olimpiai éremtáblázaton, olimpiai bajnok a MOB vezetője, és aki a rendező város polgármestere, remélhetőleg alkalmas az olimpiai megfelelő szervezésére.

Győr alkalmas lesz egy ilyen világesemény megrendezésére? Hogyan készülnek?

Reméljük, hogy igen. A városvezetés kiemelten fontosnak tartja a sportélet fellendítését, a mindenkori költségvetés 1 %-át fordítja sportra. 2010-ben a legsportosabb város címet érdemeltük ki. Továbbá igyekszünk hasznosítani az első ilyen olimpia – amely 2015 júniusában Bakuban lesz – tapasztalatait.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS