Pécs, Europa Cantat 2015: holnap indul a zenei program kialakítása • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Pécs, Europa Cantat 2015: holnap indul a zenei program kialakítása

Február 21-én elkezdődik a 2015. évi EUROPA CANTAT XIX zenei programjának kialakítása. A két és fél éves munkát külföldi és magyar karnagyok, kórusművészeti szakemberek koordinálják.

Az EUROPA CANTAT fesztiválokat hagyományosan több éves szervezési munka előzi meg. Az előkészítés egyik legnagyobb kihívása a zenei program összeállítása. A feladatra kiválasztottaknak olyan műsort kell összeállítaniuk, amely a több ezer főnyi, a világ minden tájáról érkező résztvevő mellett a fesztivál helyi közönségének is kedvére való. A programban helyet kap a kórus- és vokális zene összes elképzelhető stílusa a gregoriántól a legújabb könnyűzenei trendekig, valamint az amatőr résztvevők és a legmagasabb szakmai színvonalat hozó fellépők is.

A legutóbbi, Torinóban megrendezett EUROPA CANTAT fesztiválon mintegy 40 műhely, 41 egy napos úgynevezett „discovery ”- felfedező műhely és összesen 111 koncert volt a programkínálatban, több mint 4000 fizető résztvevővel és 7000 eladott koncertjeggyel.

A pécsi fesztivál programjának kialakítása egy különleges koncepcióra alapul: az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat által választott 7 fős Nemzetközi Zenei Bizottság mellett egy 13 fős Regionális Művészeti Tanács is részt vesz a munkában. A Nemzetközi Zenei Bizottság feladata a nemzetközi szakma bevonása az előkészítésbe, a műhelyvezetők és fellépők kiválasztása. Tagjai magyar, francia, német, belorusz, olasz, svájci és holland szakemberek.

A Regionális Művészeti Tanács célja a régió művészeti értékeinek, a magyar és a délvidéki zenei kultúra és folklór-örökség bemutatása. Ebből következően magyar, horvát, szlovén és szerb tagok alkotják. A két csoport szoros együttműködésben dolgozik majd és évente egy közös, illetve egy-egy külön személyes megbeszélést tartanak.

Az első találkozóra február 21. és 24. között Pécsett kerül sor. A bizottsági tagok elsődleges feladata ez alkalommal a fesztivál fő témavonalainak, zenei alapkoncepciójának kialakítása, valamint a lehetséges koncerthelyszínek megtekintése, ismerkedés a várossal.

További információk: http://ecpecs2015.hu


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS