A budapesti Judo Európa-bajnokságról jelentem • Hetedhéthatár

Sport

A budapesti Judo Európa-bajnokságról jelentem

Csernoviczki Éva „arany” lány lett

Csernoviczki Éva aranyérmet szerzett a budapesti Adidas Judo Európa-bajnokság első versenynapján! Ez a magyar judosport negyedik női és tizenhatodik kontinensbajnoki aranyérme a felnőttek között. A nyitónapon két férfi és három női súlycsoport küzdelmeire került sor, hét magyar versenyzőért szoríthatott a hazai publikum. Az aranyérmen kívül két versenyzőnk, Zámbori Bence és és Karakas Hedvig a pontszerző ötödik helyen végzett.

Csernoviczki Éva

A nap magyar szenzációját Csernoviczki Éva produkciója jelentette. Neve mellett a következő volt olvasható a Judo 2013 bulletinben: „Csapatunk egyik legsikeresebb tagja, a világranglistán 10. Olimpiai- és VB-bronzérmes, öt EB-éremmel a háta mögött. Budapesten az aranyat veszi célba, s ember legyen a talpán, aki ebben meg akarja akadályozni.” Igaznak bizonyultak a sorok, nem volt ilyen ember, eljött az ő ideje: megszerezte Magyarország tizenhatodik judós Európa-bajnoki aranyérmét!

Két látványos és rövid meccsel „melegítette be magát” egészen az elődöntőig, az egyik „áldozat” az orosz Kuznyecova, a másik a német Kraus volt. A döntőbe jutásért aztán kiegyenlítettebb meccs következett, de a török Sahin is kénytelen volt fejet hajtani Csernoviczki Éva tudása, rutinja és akaratereje előtt – pedig vesztett helyzetből sikerült néhány másodperccel a vége előtt megfordítani a meccset.

Csernoviczki Éva és Szarvas István (Fotó: Henter Pál)

A finálé meglehetősen egyoldalú küzdelmet hozott, Csernoviczki Csaba lánya-tanítványa szóhoz sem engedte jutni az ugyancsak olimpiai bronzérmes belga Van Snicket, s a hazai publikum nagy-nagy örömére megszerezte az Európa-bajnoki címet!

„A mai napom egyik kulcsmomentuma az volt, hogy felépültem a középfül-gyulladásból, de aztán az elődöntőm előtt volt egy kis holtpontom, tompának, álmosnak éreztem magam. A döntőben végig úgy éreztem, hogy jobb vagyok az ellenfelemnél, uraltam a meccset. Boldog vagyok, hogy három ezüstérem után végre összejött az arany!” – nyilatkozta Csernoviczki Éva az eredményhirdetés előtt.

„Nem volt könnyű az olimpia után megfelelő motivációt találni, de egy hazai EB elég ösztökélő volt Évi számára. A felkészülésünket nehezítette egy középfülgyulladás, de szerencsére Évi a versenyen ebből semmit sem érzett. A győzelem kulcsa az első mérkőzés volt, ott elhittük, hogy meglehet az aranyérem. Fantasztikus volt edzőként és apaként is hazai közönség előtt megnyerni az első Európa-bajnoki aranyat. Ilyenkor apaként számomra is megengedett, hogy kicsit jobban elérzékenyüljek a megszokottnál. Nagyon örülünk, hogy Évi és a többi versenyzőnk rá tudta irányítani a figyelmet sportágunkra” – mondta Csernoviczki Csaba, az aranyérmes Csernoviczki Éva édesapja.

Az ezüst lányból arany lány lett!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS