Női szemmel a világ 2. - Interjú Rab Zsanettal • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Női szemmel a világ 2. – Interjú Rab Zsanettal

„A szerepekben megmerevedni, azokhoz ragaszkodni nem érdemes.”

Folytatjuk interjúsorozatunk, melyben pécsi nőkkel beszélgetek a hétköznapjaikról. Arról, hogyan zsonglőrködnek 8 karú Síva Istennő módjára az idejükkel, mi az, ami segít nekik talpra állni, ha elesnek. Azaz, hogyan gondolkodnak, éreznek és léteznek a 21. században, Pécsett, Magyarországon a nők…


Horváth Genovéva: Szerinted hogyan lehet dűlőre jutni a férfiakkal egy mai nőnek, feleségnek?

Minden kapcsolatnak egy célja van: közelebb kerülni Önmagunkhoz. A kívül megfigyelt világ saját, belső világunkat, hitrendszerünket tükrözi vissza. A párkapcsolatot úgy is felfoghatjuk, mint egy nagyszerű fejlődési lehetőséget a tudatosság útján. A mintákat generációkon keresztül illetve gyermekkorunkból hozzuk magunkkal. Kiemelt jelentősége van édesanyánkkal együtt töltött legelső időszaknak: mennyit élveztük szemének lágy sugarát, meleg ölelését és hogyan éltük meg általa az érzelmi biztonságot. Mindezek jelentősen befolyásolják hogyan kötődünk a párunkhoz, hogyan szeretjük és fogadjuk el magunkat és másokat. Szerintem Önmagunk megismerése, és feltétlen szeretete, ezért az út, amely a boldog harmonikus párkapcsolathoz vezet. Nagyon fontos lenne ez mellett, hogy a párok kifejezzék szeretetüket , elkötelezzék magukat, minőségi időt töltsenek együtt és felelősséget vállaljanak egymásért.

Köze lehet ennek ahhoz, hogy bizonyos szerep elvárások mind a nőkkel, mind a férfiakkal szemben mára elavultak, idejüket vesztették? Én úgy látom sokunk görcsösen igyekszik ezeknek a szerepeknek megfelelni, ahelyett, hogy pusztán önmaga lenne? Te mit gondolsz?

Az elmúlt 100 évben hatalmas változás állt be a férfi-női kapcsolatokban. A szerepekben megmerevedni, azokhoz ragaszkodni nem érdemes. Ha ragaszkodunk egy szerephez elveszítjük éppen azt, ami belső kívánságunk: a nemek közti különbség játékát a női és férfi jelleg csodáját… Ha mi nők meg tudjuk őrizni a gyengéd, elfogadó, gondoskodó Hold típusunkat és nem akarunk a férfiak fölé kerekedni, irányítani őket, akkor mellettünk a férfiak határozottak, aktívak, erősek lesznek és meg tudnak felelni a sugárzó Nap szerepének, mi pedig igazi nőként tudunk hozzájuk kapcsolódni.

Te hogyan éled meg a női minőséged az életben, a hétköznapokban? Vezető beosztásban dolgoztál, most pedig önálló vállalkozásba kezdtél. Ez olyan terep ami eredetileg a férfiakra szabott. Okozott ez nehézséget számodra?

Kezdetben nagyon nehéz volt összeegyeztetnem a háztartásvezetést a gondoskodó anya szerepét az otthonról vezetett vállalkozás irányításával. A teljes káosz után a tudatos tervezés, rendszeresség kialakítása és a hatékony időbeosztás segített az egyensúly megteremtésében.

Hogyan működik nálatok a családi munkamegosztás? Férjed mennyire, hogyan támogat abban, hogy sikeres lehess a vállalkozásodban és anyaként is helyt tudj állni?

Nagyon hálás vagyok a férjemnek és szüleimnek, hogy a felmondásom pillanatától kezdve hittek bennem és a céljaimban s maximálisan támogatnak ennek megvalósításában nap, mint nap. Büszke vagyok két gyermekünkre is, akik aktívan kiveszik a részüket a családi munkamegosztásban.

Egy kicsit mesélj a vállalkozásodról, hisz az Ezo colour rendezvényszervező irodát Te működteted: Hogyan jött az ötlet, miért pont ezen az úton indultál el?

Öt évvel ezelőtt egy mély krízis hatására férjemmel rendszeresen Budapestre utaztunk pszichológiai, személyiségfejlesztő előadásokra, tréningekre, keresve-kutatva miértjeinkre a válaszokat… A megoldást végül ÖNMAGUNKBAN találtuk meg. Megszületett a megértés, elfogadás s egy nagyon erős jövőkép. Hirtelen döntéssel felmondtam a munkahelyemen, szögre akasztottam az egészségügyi diplomámat, nem akartam már mások elvárásainak megfelelni és egy olyan hamis ideál szerint élni, amely nem tükrözte valódi énemet. Égő vágyat éreztem olyan programok létrehozására melyek a lelki egészség megőrzése és egy tudatos életvezetés megismertetése által harmóniát teremthetnek testi-, lelki-, szellemi és környezeti szinten minél több ember életében. Így jöttek létre az Ezo Colour Rendezvényiroda havi előadássorozatai.

Milyen tapasztalataid vannak tanácsadóként, előadóként, mitől lesz valóban hiteles személyiség valaki? Gondolok itt arra, hogy sokan az ezotériában és a spiritualitásban is elsősorban pénzkereseti lehetőséget látnak, sok álgururól és tanítóról hallani manapság, Te hogy látod ezt és mi alapján választod ki, azokat az előadókat akik a rendezvényeiteken szerepelnek?

A rendezvények nagyon erős intuíció és belső kép alapján születnek meg bennem majd hónapok alatt életre kelnek. Hiteles tanítónak azt az embert tartom, akinél összhangban van a kimondott szó, érzés és az azt követő cselekvés. Úgy él, ahogy tanítja…

Te miért szeretsz nő lenni? Miért jó nőnek születni, nőként létezni manapság?

Nekünk nőknek fontos szerepünk van, hiszen mi teremtjük meg a családi élet hangulatát, tőlünk függ, hogy boldog-e az otthon, mi élhetjük át a szülés és az anyaság varázslatos érzését. Szeretek nő lenni, egyben kihívást jelent minden területen helytállni. Nagy örömforrás számomra a munkám, amit a bennem rejlő női kreatív energiák és megérzések mozgatnak.

Az interjúsorozat része, hogy az interjúalanyok kérdeznek egymástól. Nők, nőktől, nőkről: Téged mi foglalkoztat mostanság, mi az amire választ keresel, és kitől kérdeznél?

Mármarosi Melindát: Mit jelent számodra a szabadság?

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS