Pezseg a kosárlabdaélet Baranyában • Hetedhéthatár

Sport

Pezseg a kosárlabdaélet Baranyában

A téli pihenő lejárt a magyar női kosárlabda csapatoknak. A pécsi székhelyű PEAC-Pécsnél, és a Komlón játszó PINKK-Pécsi 424-nél is gőzerővel dolgoznak, hogy a tavaszi szezon mérkőzéseire legjobb tudásuk szerint készüljenek fel a csapatok. Fogalmazhatnánk úgy is, volt itt Baranyában jövés-menés. Érkezők egyik oldalon, távozók és új igazolások másik oldalon. A PINKK-nél a játékosmozgás már elkezdődött november végén. Az amerikai játékos, Auilani Sinclair közös megegyezéssel távozott, míg karácsony után Tijana Ajdukovic, szerb center a Szpartak Moszkva játékosa lett.

Az idei évből még csak pár nap telt el, de január első teljes hetében máris több friss hír is napvilágot látott.

A PINKK-nél a távozok sora bővült, január 7-én közös megegyezéssel szerződést bontottak Janka Mincikovával. A szlovák válogatott játékos helyére ígérik a sportklub vezetői, hogy hamarosan új igazolások fognak érkezni. Fontos lenne a külső posztra is jó játékost találni, mert a KEL-ben (Közép Európai Liga – magyar-szlovák közös bajnokság), a honi bajnokságban és a Magyar Kupában is érdekelt együttes kulcsjátékosa, szíve, motorja, ikonja Iványi Dalma január 4-én súlyosnak látszó bokasérülést szenvedett. A magas poszton is meggyengült együttes az erősítés érdekében szerződtette a Novi Zagrebtől távozó centert, Lucija Pascua-t. Igaz, a zágrábi együttes állítólagos talpsérülés miatt bontott szerződést a 30 éves játékossal, de ezek szerint a sérülés mégsem olyan súlyos, hogy a PINKK ne alkalmazza.

A PEAC-Pécs számára nagyon jól zárult a decemberi időszak. Sikeresen vették az Európa Kupa csoportkörét, legjobb harmadikként továbbjutott a 16 csapatos kiesési szakaszba. (A PINKK elvérzett a csoportkörökben, csoportutolsóként zárta a nemzetközi szereplést.) A 16 csapat közül a sors keze – na és az összevetés után az eredmények alapján kialakult erősorrend szerint – a tavalyi év kupavédője, Európa első négy legerősebb csapata közé tartozó Dynamo Moszkva látogat a Lauber Sportcsarnokba, Pécsre. A sikeres nemzetközi porondon való továbbjutást megkoronázták a PEAC játékosai, akik december 15-én közel 2000 néző előtt, igazi kosárünnep keretében legyőzték a bajnoki címvédő Uniqua-Euroleasing Sopron csapatát. A régi idők Pécs-Sopron rangadóinak hangulatát és izgalmát visszaadó győztes mérkőzés után a PEAC-Pécs a magyar bajnokság élére ugrott és így várhatta a januárt. Azt az újévet, ahol is a csapat vezetői nem ültek ölbe tett kézzel, hiszen tudják nagyon jól, hol kellene erősíteni az együttest. Első lépésként január 6-án 1,5 éves szerződés megkötésével hazahozták a magyar válogatott Raksányi Krisztinát, aki pécsi nevelésként megjárta a Győr és a Zágráb csapatát. A szakmai stáb ígéri, hogy nem áll meg az erősítés frontján, mert magas poszton is meg szeretnék szilárdítani az együttest. Szükség is lenne a nagyobb rotáció lehetőségének megteremtésére, hiszen a PEAC még 4 fronton érdekelt (EK, KEL, Bajnokság, MK).

Mindkét csapatnak nagy tervei vannak januárban. A PINKK javítani akar a helyezésén mind a KEL-ben (5.), mind a magyar bajnokságban (4.), míg a PEAC meg szeretné őrizni elsőségét a bajnokságban (1.), a KEL (4.) Final Fourjába való bejutást szeretné biztosítani, valamint az EK végső megnyerésére is esélyes Dynamo Moszkva bajszát is meg szeretné ráncigálni.

Mindkét baranyai csapatnak meg is lesz rá az esélye, mégpedig egymás elleni rangadók sorában. Január 12-én a Lauber Sportcsarnokban lesz a bajnoki visszavágó (az odavágón hosszabbításban a PEAC csapata nyert Komlón 66:64-re), míg a március 21-23 között megrendezendő Magyar Kupa nyolccsapatos döntőjének első napja is egy PEAC-Pécs – PINKK-Pécsi 424 rangadót tartogat.

Jogos a megállapítás: pezseg a kosárlabdaélet Baranyában!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS