Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok, 2-3. nap • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok, 2-3. nap

2. nap – május 2.

Az időjárás péntek délelőttre borongóssá vált, de nem riasztotta vissza a családokat, hogy kapunyitástól délutánig kilátogassanak a Negyedbe, ahol ismét sok kreatív játék, kézműves foglalkozás várt mindenkit. A szervezők alapelve az volt, hogy borongós idő ide, szemerkélő eső oda semmilyen program sem maradhat el. Ebből kiindulva minden meghirdetett programot zárt helyszínre tettek, hogy ha jön az eső, akkor se zavarja az időjárás a foglalkozásokon résztvevőket.

Az egyesületek által nyújtott foglalkozásoktól elszakadva a Ginkgo tér mellett található Jégverembe lehetett benézni, ami egykoron a Zsolnayak „spájza” volt a föld alatt. Most ott a PTE Művészeti Kar Kerámia tanszékének kiállítása volt megtekinthető. A tehetséges fiatalok méltán lehetnek büszkék alkotásaikra, a nagy elődök nyomdokain lépkedve, mégis egyénisüket csillogtatva készítették el a kisplasztikáikat, amit most a Jégverembe betérők megnézhettek.

A pénteki első zenei programig még volt idő, így az ugyancsak a fesztivál idején megnyílt Kemencetérbe is be lehetett menni. Itt is egy kiállítást lehetett megtekinteni, mégpedig a ROHAM irodalmi és művészeti magazin képeit, képregényeit tekinthette meg a betérő. Bepillantást nyújtott ez a kiállítás a sci-fi és fantasy jelzőkkel is emlegetett magazin tartamába.

Úgy látszik ez a délelőtt a kiállítások megtekintésére szolgált, ugyanis az E 78 épületegyüttesében, a Kemence Galériában is alkotásokat, méghozzá Murányi Kristóf – IMPERFECTUM címet viselő kiállítás képeit nézhette meg az idelátogató. A képek megmutatták azokat a ’80-as évekbeli eszközöket, reklámtárgyakat, amikkel akkoriban minden nap találkozhatott az ember. Az alkotások jól bemutatták a múlt formáit, áthelyezve a jelenbe, mint letisztult formákat, így megmutatva a folyamatokat múlt és jelen között, azaz jól szemléltetve a folyamatosságot.

A Ginkgo téri színpadhoz igyekezve belehallgattam a Zsolnay Negyedet bemutató tárlatvezetésbe. Azért is volt érdemes ilyen „gyárlátogatáson” részt venni a Negyedet még nem ismerő látogatóknak, mert 8-14 éves gyerekek szavait hallgathatták az érdeklődők. A diákok nagyon szépen felkészültek a Negyed minden részletéből, épületeiből, állandó-, és időszaki kiállításaiból.

Felcsendültek a pénteki nap első zenei koncertjének dallamai. A pécsi DIP Trió hozta el a Negyedbe a belvárosi szórakozóhelyekről, pubokból jól ismert dallamvilágot. A jazz és a funky stílust népszerűsítő helyi banda jó kis hangulatot teremtett a színpadok környékére, így megalapozva a nap többi könnyűzenei előadásait.

Egy kis szusszanásnyi idő volt arra, hogy a Csillagteraszra feltekintve ismét megállapíthassuk, hogy a bringa és az ügyességi játékok nem állnak messze egymástól. A logikai és ügyességi elemeket vegyített „bringafirkák” változatlan népszerűségnek örvendtek. De nem is lehetett sokáig időzni a teraszon, mert jött a hívó szó: Hi! Come back!… azaz Háy come Beck című produkcióban már sokadszorra egy író (Háy János) és egy rockzenész (Beck Zoli) találkozásának lehettünk szem-, és fültanúi. A virtuális stafétabotot egymásnak adva léptek egymás után mikrofonhoz, ahol vagy frappáns írásokat hallgathattunk az író előadásában, vagy 30Y zenéket dúdolhattunk az énekessel. A nagyon vidám előadásnak a leszakadó eső vetett véget, így a nézősereg tavaszi záporban futhatott az ARTérbe Tompos Kátya lemezbemutató koncertjét hallgatni, vagy a Liszt Ferenc Hangversenyterembe Régizenei Koncertre eshettek be, vagy a Bóbita Bábszínházban találhattak menedéket, ahol Pergolesi: Livietta e tracollo – opera félárnyékban hangzott el.

Akik az American Corner felé vették útjukat, azok belecsöppenhettek az USA 50. tagállamának, Hawaiinak a májusi ünnepkörébe. Itt hawaii-virágfüzért és fejdíszt készíthettek, miközben megismerkedhettek a szigetvilág egzotikus világával.

Az idő kegyes volt az esti koncertekre érkezőkhöz, nemcsak azért, mert nem esett (délután már kieste magát a csúnya esőfelhő), hanem azért is, mert kellemes tornázáson is részt vehettek 19 órától a Pirogránit udvarban. Nem a jól ismert „Egy kicsi mozgás mindenkinek kell” – Idősebbek is elkezdhetik műsort láthatták a koncertezők, hanem az Intim Torna Illegál csapott bele a húrokba és mozgatta át a résztvevők minden izmát, ízületét. A tánc a remek koncert után sem fejeződött be, mert a Random Trip aznapi felállásban is remek hangulatot, „mindenki táncol” feelinget teremtett, míg a Pirogránit Udvarban felszerelték a színpadot az esti Anna & The Barbies zúzásra, igen az volt: óriási hang-, és érzék kavalkád töltötte be az Udvart. Annától nem is vártunk mást, és most is megkaptuk!

Ugyancsak megkaphattuk a hajnalig tartó zenéket a pénteken fellépő DJ-ktől az E 78-ba lépve, ahol is hajnalig keverték a jobbnál jobb house muzsikákat. Szombat hajnalban véget is ért a Fesztivál második napja.

 

3. nap – május 3.

A Zsolnai Negyed szombat délelőtt 10 órakor ismét kinyitotta kapuit és a nyirkos időjárás ellenére sokan látogattak már kora délelőtt a Pirogránit Udvarba, ahol is a Europe Direct – Baranya Megyei Európai Információs Pont tartotta meg több társszervezettel együtt az Európa Napot. Ezzel a nappal országosan, több tucat nagyvárosban ünnepelték meg a szervezők azt, hogy tíz éve (2004-2014) tagja Magyarország az Európai Közösségnek. Az Uniót bemutató játékos foglalkozásokat, totókat, fejtörőket és kvízeket tölthettek ki a standokhoz látogatók. Mindenki megismerhette az EU felépítését, intézményrendszerét, munkáját, aki délután 16 óráig az Udvarba lépett.

A harmadik nap délutánján már nem segített sem az ima sem az anti-esőtánc, délután leszakadt az ég és a szabadtéri programok bemenekültek a fedett helyszínekre. A Zsolnay-stáb profin reagálva még időben átcsoportosított minden programot és az eső miatt nem maradt el semmi.

Kora délután Takáts Eszter örömzenéjét hallgatva kapcsolódhattam a könnyűzenei blokkba, aki boldogon emlékezett vissza pécsi élményeire. Ezután aki gondolta az átsétálhatott a „medúzáktól” hemzsegő hídon a Janus Egyetemi Színpadhoz. Itt a Füge Produkció vezette be a nézőt a férfiakat foglalkoztató gondolatok sokaságába – A férfiak szexuális világa. Dumaszínház volt ez a javából, sok-sok humort és még több mélypszichológiai tételmondatot tartalmazó produkció. Ezután igyekezni kellett vissza az ATRérbe, mert a húrok közé csapott a Mary Papkids. Fiatalok tele lelkesedéssel, akiknek elektronikus alapokra épülő kellemes dallamjaira ringatózhattunk. Erősen kezdett az utolsó nap, de nem volt megállás, egyik helyszínről rohanhattunk át a másikra, hogy ne maradjunk le semmiről. Szerencsére az erős esőzés ellenére most is több ezren ingáztak az esőhelyszínek között, mindig kisebb csoportokkal lehetett haladni az egyik helyszínről a másikra. Aki szeretett volna visszacsöppenni a hatvanas-hetvenes évek rock and roll világába, az az E78 felé vette az irányt, ahol az Ivan & The Parazol őrületes hangulatot varázsolt. Magával ragadta a közönséget a színpadról áradó dinamizmus és a tűz.

Harmadik és egyben utolsó koncertjét adta a Random Trip. A zárt tér talán még jót is tett, hiszen az improvizatív zenéjük még jobban működött az Ártérben, a fülledt hangulatban, ugyanis egy lépésre a zenészektől lehetett tombolni. Megismételhetetlen élmény volt mindhárom koncertjük a három nap alatt, hiszen a számok ott születtek a helyszínen. A zenészek és közönség egymást inspirálva örvénylett a zene viharában.

Ezután a fesztivál legnagyobb dilemmája következett, hiszen kb. egyidőben a Carbonfools lépett fel az E 78-ban, míg a Liszt Ferenc Koncerttermeben Manu Delago együttese csapott a dobokra. Björk dobosának adtam esélyt és nem bántam meg. Az előadáson a zongora, hegedű és különféle ütőhangszerek mellett a dobos speciális hangszerére épült az előadás. Klasszikus dallamok, égi zene, a legmagasabb igények kielégítésre is alkalmas volt. A közönség némán és csillogó szemekkel ülte végig a koncertet.

Nehéz volt visszacsöppeni ezután a valóságba, a folyamatosan szakadó eső ellenére is nehezen ment. Könnyed levezető kikapcsolódás várt még a közönségre. A záró programokra a rossz idő ellenére is megteltek a helyszínek. Világhírű német sztár DJ-páros (Milk and Sugar), majd őket váltva DJ Portugal – Pécs egyetemi körökben jól ismert lemezlovasa – táncoltatta meg a legkitartóbb fiatalokat hajnalig.

Véget ért a harmadik Zsolnay- és – idén először fuzionáló – Egyetemi Napokkal közösen megrendezett Fesztivál. A programsorozat korábban kereste a helyét a fesztiválok sorában, és a célcsoportját. Nem volt könnyű helyzetben, mert a nulláról kellett kezdeni az építkezést úgy, hogy egy csodásan felújított környezetbe csábítsa az érdeklődőket. Idéntől a fesztivál úgy tűnik megtalálta a helyét, idejét, célközönségét és programkínálatát. Szerencsés irányban indult el a rendezvény: nyitott a fiatalok és a családosok felé. Napközben ingyenes programok voltak kicsiknek és nagyoknak, este pedig igényes könnyűzene várta a fiatalokat elérhető áron egy festői környezetben. 23 helyszín 500 művész és fellépő 3 napon át. Pécs városa egy magas színvonalú fesztivállal gazdagodott.

Mai napra – május 4-re – ajánlat: A Zsolnay Fesztiválhoz nem szervesen kapcsolódó, de mégis hozzá tartozó (mintegy Fesztivál 4., zárónapi) produkciót ajánlunk olvasóink figyelmébe: a Kodály Központban 19.00 órától a Római Vakáció című előadás lesz.

Szöveg: Márkus István, Benkő Attila
Fotók: Komlós Attila, a 3. nap esti koncertjeinek felvételeit Tóth László készítette

 

A PTE Művészeti Kar Kerámia tanszékének kiállítása

A PTE Művészeti Kar Kerámia tanszékének kiállítása

 

A ROHAM irodalmi és művészeti magazin kiállítása

A ROHAM irodalmi és művészeti magazin kiállítása

 

Murányi Kristóf kiállítása

Murányi Kristóf kiállítása

 

Gyerekek tartanak idegenvezetést a Zsolnay Negyedben

Gyerekek tartanak idegenvezetést a Zsolnay Negyedben

 

Orpheon Consort - Régizenei koncert

Orpheon Consort – Régizenei koncert

 

Pergolesi: Livietta e Tracollo - opera félárnyékban

Pergolesi: Livietta e Tracollo – opera félárnyékban

 

Tompos Kátya - Keresztül Európán lemezbemutató koncert

Tompos Kátya – Keresztül Európán lemezbemutató koncert

 

Koncert

Manu Delgado – Handmade koncert

 

Koncert

A Mary Popkids koncertje

 

Fergeteges bulihangulat

A Milk and Sugar és DJ Portugal buli


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS