Régi fényében ragyog a budapesti Mátyás Pince • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Régi fényében ragyog a budapesti Mátyás Pince

2014. május 7-én kitűnő ebéddel látta vendégül az újságírókat a budapesti Mátyás Pince. Az apropót az adta, hogy a patinás étterem idén 110 éves. Megnyitásakor, 1904-ben, Budapest nyüzsgő, élénk szellemi és kulturális központ volt, igazi világváros.

A szerző a Lakatos zenekarral - Fotó: Henter Pál

A szerző a Lakatos zenekarral – Fotó: Henter Pál

John Lukács így ír erről 1900 című könyvében. „Idegenek, ha ellátogattak ide, Európának ebbe az ismeretlen zugába, Bécstől keletre, ámulva nézték a modern nagyvárost, első osztályú szállodákkal, táblaüvegekkel, kirakatokkal, villamos közlekedéssel, jól öltözött férfiakkal és nőkkel és a világ legnagyobb parlament épületével, amely már csaknem készen állt.”

A Mátyás Pince az eltelt 110 év alatt többször is gazdát cserélt. Legújabb tulajdonosa a Mátyás Pince Új Ízei Kft. 2008-ban vette át az üzlet üzemeltetési jogát és azonnal nagyszabású felújítási munkákba kezdett. A 100 millió Ft-os beruházás eredményeként vonzóbbá vált a fogadótér, megtörtént a burkolatok cseréje, megújultak a kárpitok, visszakapták régi fényüket a falfestmények, és a konyha is modernebbé vált. A munkálatok a Műemlékvédelem ellenőrzése mellett zajlottak, nagy körültekintéssel, az eredeti állapot visszaállításának határozott igényével.

A megújult étterem 2009-től várja újra a látgatókat és a régi falak közé visszatért az élet.

A kitűnő ételek mellett a Mátyás pince csapata az étterem nyitásának 110. évfordulójára ünnepi programsorozattal készült. Ezek a következők: kiállítás, majális, receptverseny, a magyar operett 110 éve, magyar nóta est, prímástalálkozó, crossorver estek, hungarikumok estje, vasárnapi mesék Mátyás királyról, ünnepi gála.

 

A Mátyás pince vezetősége szép bulletint jelentett meg születésnapja tiszteletére, ebből idézek két anyagot.

Az étterem büszkesége a Lakatos Vilmos prímás által vezetett zenekar. A prímás így ír „A vendégek szívébe látok” fejezetben:
„Három éve muzsikálok a Mátyás pincében és óriási élményekben van részem. Úgy látom, a mai fiatalok is egyre gyakrabban fordulnak a magyar csárdáshoz, mert mulatni igazán erre a zenére lehet. Mi mindent eljátszunk. Ha valaki nem tudja, de dúdol egy sort, már rá is zendít a zenekar. Én emellett koncertezem is, nem szakadtam el a színpadtól, de ez a közvetlen kapcsolat a vendéggel semmihez sem hasonlítható. Több ezer dal van a fejemben a világ minden tájáról, mindenféle műfajból, mégis folyamatosan frissítem a tudásomat, ha kérnek egy számot amit nem tudok, másnap már vallatom az Internetet.”

Pablo Neruda az 1971-ben irodalmi Nobel-díjat kapott chilei költő (1904-1973) így írt a régi Mátyás pincéről:
„Mátyás pincéje fönséges székhely,
Királyság maga is, amelynek lakossága
Az egymást váltó fűszeres tálak
S a zene hullámain úszó palackok között
Minden éjjel változik.”

Elmondhatom: a jövőben bátran ajánlom a külföldről idelátogató barátaimnak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS