Képzelt riport Pécsett, egy amerikai popfesztiválról • Hetedhéthatár

Színház

Képzelt riport Pécsett, egy amerikai popfesztiválról

Hogyan mondjam el neked,
Amit… nehéz…?

Az első magyar musical 1973-ban, a Déry Tibor által bemutatott „pokol”: az Altamonti rockfesztivál… Ki ne tudná József és Eszter történetét…, Presser Gábor zenéjével, Adamis Anna verseire: az ikonná vált eredeti szereposztásban.
Presser saját zenei világát hallhatjuk a tizenhárom dalban.

Fotó: Varga Lajos

Fotó: Varga Lajos

A versek megírásáról Adamis így nyilatkozott: „Szabadság, emberi lehetőségek, összetartozás, a körülmények hatalma, kitörni vágyás, szeretet, szerelem, hit és más… alap emberi dolgok és érzések foglalkoztattak a zeneszövegekben és a dalokban, ha ugyan okos dolog egyáltalán azokat tartalmilag-érzelmileg elemezni. Azt írtam meg, ami bennem volt, és úgy, ahogy én gondolkodom. A darab témájában, dalaiban, hangvételében különbözik például az úgynevezett amerikai érzetű musicalektől.”

Minden sorra, minden szereplőre emlékszem! Kívülről fújtuk a dalokat, a mai napig belénk szövődött gyönyörűségével mindegyik. Már-már legenda, témája sosem volt aktuálisabb: terror, kirekesztettség, megkötözöttségek, gyilkosság, szexuális „forradalom”… A könyv és a musical is valóságos kiáltás volt és ma is az, az útját kereső fiatalság magánya, kétségbeesése, tisztaság utáni vágya miatt.

Úgy készültem a Lauber Dezső Sportcsarnokba május 17-én, mint egy izgatott kamaszlány: annak idején nagyon sokat jelentett! Sokat vártam, az igaz! Azt a csodát vártam, hogy újra a lelkem legmélyét érinti majd, amit befogadok.

Nem vetem el az újat, szeretem, ha valamilyen alkotásról kiderül, hogy napjainkban is van új és újabb mondanivalója! Azt is szeretem, ha fiatal alkotók dolgoznak fel egy-egy régi témát, az pedig kimondottan örömöt okoz, ha ezt alternatív módon teszik!

Elfogadó néző vagyok, toleráns: most mégis azt kell mondanom, elszomorodtam a darab végére. A dalok megérintettek, de azon vettem észre magam, hogy Almási Éva, Tahi Tóth László hangján hallom őket. Így védekeztem.

… pedig meggyőzhető lettem volna!

Tényleg!

Az előadás a Pannon Várszínház produkciója, a darab főszerepeit Sánta László, Zayzon Csaba, Egyed Brigitta, Oravecz Edit, Koscsisák András alakítják, Krámer György koreográfiájával.

További szereplők:
Telegdi Kamilla, Jenei Viktória, Horváth Bence, Csiszár Martin, Dergez Márk, Huszti Réka, Csepely Fanni, Arany Tímea, Dudi Viktória, Percze Luca, Staub Viktória, Farkas-Csányi Attila, Fellegi Balázs, Punk Péter, Horváth Barbara, Nagy Luca Sára, Dudás Réka, Fülöp Barnabás, Gyursánszki Eszter, Kálló Márton, Kiss Richárd, Szívós Viktória, Takács Eszter, Vass Antónia, Lakner Tímea, Lakner Gergő, Jakab Rebeka, Déri Tamás, Tóth Brigitta, Rácz Barna.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS