Carmen a Pécsi Nemzeti Színházban • Hetedhéthatár

Színház

Carmen a Pécsi Nemzeti Színházban

2014. október 24-én tartották a Pécsi Nemzeti Színházban a Carmen című balett bemutatóját. Bizet zenéjét Rogyion Konsztantyinovics Scsedrin és Riederauer Richárd feldolgozásában hallhatjuk, a koreográfus Vincze Balázs, az előadás dramaturgja Uhrik Dóra és Böhm György, a díszleteket és a jelmezeket Molnár Zsuzsa tervezte.

A rendkívül látványos, igazi spanyol temperamentumú produkció koreográfusa így fogalmazta meg a történettel és annak szereplőivel kapcsolatos gondolatait: „Carmen a szabadság szimbóluma. Története az olthatatlan vad szerelem drámája. Carmen története, a karakterek szélsőséges érzelmi világa és Bizet muzsikája nagyon erős és ihletadó. Számomra a fő inspirációt a történet és a zene éles váltásai adják. Közel áll hozzám a karakterek kiszámíthatatlansága, hirtelensége, mely érzelmi túlfűtöttségükből fakad. Hogy lehet egy idilli nyugalmi állapotból egy pillanat alatt az őrület határára kerülni? Hogy veheti át a hatalmat a szenvedély a racionalitás felett, honnan jön az az őserő, ami tragédiába sodor, és miért nem lehet ellene küzdeni? Hol a határ szerelem, szenvedély és birtoklási vágy között? A szenvedélyes szerelem alapvetően eszement állapot?

Carmen érzékiségét megjeleníteni, érzelmeinek vad hullámzását táncban megfogalmazni nagyszerű lehetőség. Véleményem szerint ennél nagyobb kihívás Don José összetett karakterének, jellemváltozásának életre hívása az alkotó, illetve megformálása a táncos számára. Számomra ő a központi figura, az övé az igazi dráma. Az egyszerű és becsületes, tiszta szívű férfit kifordítja önmagából a Carmen iránt érzett őrült szerelem. Vágya legyőzi a benne lakozó erényt, míg végül eszét vesztve a legnagyobb bűnt követi el: elveszi Carmen életét, ha már az övé nem lehet. Don José lelki tusája szenvedélyes férfi-dráma. Ezt kívánom megjeleníteni a színpadon.”

Az előadás szereplői:
Carmen: Ujvári Katalin, Don José: Molnár Zsolt/Szabó Márton, Escamillo: Koncz Péter/Tuboly Szilárd, Micaela: Kócsy Mónika, Zuniga: Kerekes Soma Lőrinc. További szereplők: Czebe Tünde, Bálint Adél, Harka Máté, Madonia Florence, Matola Dávid, Schrott Dániel, Szécsi Theodóra, Tóth Klaudia, Keresztes Patrik, Vincze Lotár.

A premiert követő fogadáson került sor a Pécsi Balett Társulati Díjának átadására. A díjat hagyományosan a táncművészek titkos szavazással ítélik oda kollégájuknak az előző évadban nyújtott teljesítményért; az elismerést idén Tuboly Szilárd vehette át Vincze Balázstól, a Pécsi Balett igazgatójától.

Komlós Attila fényképei az előadás próbáján készültek.

 

Carmen01

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02

Carmen02


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS