Pécsi nyertesek a Holcim építészeti világversenyén • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Pécsi nyertesek a Holcim építészeti világversenyén

A Holcim Awards fenntartható építészeti világverseny afrikai és közel-keleti régiójának díjazottai közé került a pécsi ArchSus Csoporthoz tartozó Szabadics Attila és Rácz Mónica, akiknek a menekülttáborokban létesítendő egészségügyi központ és iskola tervét különdíjjal jutalmazta a zsűri.

Egészségügyi központ és iskola (Bassikounou, Mauritánia)

Egészségügyi központ és iskola (Bassikounou, Mauritánia)

A kétmillió dollár összdíjazású, negyedik alkalommal meghirdetett Holcim Awards afrikai és közel-keleti régiójának díjait Bejrútban adták át.

A pécsi, fenntartható építészettel foglalkozó ArchSus Csoport két tagja a több mint hetvenezer főt befogadó délkelet-mauritániai Mbera menekülttáborban létesítendő egészségügyi központ és iskola tervével pályázott. A magyar projekt a könnyen felállítható sátraknak köszönhetően javítja a táborban élők életkörülményeit. A sátrakhoz tartozó – fázisváltó anyagokkal működő – akkumulátorok biztosítják a megfelelő hőmérsékletet a forró napokon és a hideg éjszakákon is, minden további energia felhasználása nélkül.

Az idei világversenyen az európai régióban „Next Generation” kategóriában negyedik helyezést ért el Dankházi András Szimbiotikus vízszolgáltatás és tájregeneráció című munkája. A terv konkrét problémára kínál megoldást: az épület a környező hőerőművekből kibocsájtott hűtővizet hasznosítja újra.

A versenyen már korábban is születettek magyar sikerek: a 2008/2009-es versenyen Janesch Péter és társai projektje – a meg nem épült kormányzati negyed terve – megnyerte az európai regionális döntőt.

További információk: www.holcimfoundation.org/Projects/white-canvas

(Forrás: MTI, fotó: Holcim Foundation)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS