Éger István: Ráfordítások nélkül nem lehet kikényszeríteni az egészségügy átalakítását • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Éger István: Ráfordítások nélkül nem lehet kikényszeríteni az egészségügy átalakítását

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke 2015 február 17-i budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a reform során szem előtt kell tartani azt, hogy a drágább kórházi beavatkozások helyett jól hozzáférhető járóbeteg-szakellátást és az egynapos ellátást kell erősíteni. Az elnök nyomatékosította: minden olyan kórházi reform elfogadhatatlan lenne a kamara számára, amely egészségügyi dolgozók elbocsátását eredményezné, továbbá mindenképpen folytatni kell az egészségügyben dolgozók bérfelzárkóztatást, amelynek első lépése a még 2011-ben „befagyasztott”, úgynevezett mozgó bérek feloldása kell legyen.

A MOK elnöke szerint az évekkel ezelőtti lépés diszkriminatív, hiszen semmilyen más szakmában nem fordul elő, hogy ne fizetnék ki a túlmunka és ügyeleti munka után járó béreket. Nem utolsó sorban – jegyezte meg – a mozgó bérek befagyasztásának feloldása politikai haszonnal is járna, és azonnali jövedelememelkedést eredményezne az egészségügyieknél.

Éger beszélt arról is, hogy 2010-ben a Kormány célul tűzte ki, hogy a ciklus végére a nemzeti össztermék (GDP) arányában 1%-kal növeli az egészségügyi ellátásra fordítható keretet. Ez sajnos a gazdasági nehézségek után nem történt meg – a túlnyomórészt EU forrásokból fedezett beruházások, fejlesztések nem számíthatók ide, azok a működtetés költségeinek folyamatosan újratermelődő hiányán nem változtathattak! Ugyanakkor a napjainkban tapasztalható pozitív gazdasági-pénzügyi tendenciák már megfelelő alapot teremhetnek erre, a biztonságos és színvonalas betegellátásnak pedig égető szüksége lenne rá.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS