Április 30-án indul a PEN! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Április 30-án indul a PEN!

A Pécsi Tudományegyetem legnagyobb kulturális és szórakoztató rendezvénysorozata április harmincadikán három napra újra felkel álmából, hogy megmutassa országnak-világnak, milyen is pécsi egyetemistának lenni. A helyszín ezúttal a Zsolnay Negyed, ahogy mintegy 100 produkcióval – hazai és külföldi zenekarral, DJ-vel, kulturális és közösségi programmal – zakatol a PEN.

PEN2015A Pécsi Egyetemi Napok hagyományát 2006-ban azért élesztették újra, hogy a városban szerteszét található campusokon tanulókat összekovácsolja egy előremutató és a legaktuálisabb zenekarokat felvonultató, ugyanakkor mégis emberi és szerethető rendezvényen. Kicsit távolabb lépve, a fesztivál anyaintézménye – a Pécsi Tudományegyetem – hasonló szerepet tölt be az ország tudományos életében: a szerteszét található településekről egy helyre gyűjti azokat, akik a legmodernebb feltételek között szeretnének tanulni, ennek helyszínéül pedig egy egészen egyedi hangulatú várost kínál.

1367-es alapítása óta az egyetem és a város élete szervesen egymáshoz kapcsolódott és ma már nem is igazán lehet elképzelni az egyiket a másik nélkül. A Pécsi Tudományegyetemen jelenleg 22000 fő tanul 10 karon, 1600 oktató irányítása alatt. Nekik köszönhető az a sajátos lüktetés, ami a város alaphangulatát megadja és ennek az esszenciája lesz az, amit a Pécsi Egyetemi Napokra látogatók átélhetnek. Ugyan a hallgatók teljesen más tudományterületeken végeznek kurzusokat és kutatásokat, a jogászoktól a bölcsészeken, a közgazdászokon és az orvosokon át a mérnökökig egy valamiben mégis mindannyian egyetértenek: ők elsősorban a PTE hallgatójának vallják magukat és csak másodlagos, hogy ki melyik karra jár. Ez az összetartozás érzése az, ami a pécsi egyetemista létet megkülönbözteti bármely más oktatási intézménytől és egyben ez a gondolat az, ami életre hívta a Pécsi Egyetemi Napokat is. Három napba a nagybetűs pécsi életérzést összesűríteni persze nem lehet. De a Diákrektor választásra az egyetem összes karáról érkező csapatok és a Zsolnay Negyedbe látogató több ezer fesztiválozó segítségével jól láthatóvá lehet tenni azt a sokszínűséget és pezsgést, ami a Pécsi Tudományegyetemet és általa a várost jellemzi. Nem véletlen, hogy az ország egyik legnagyobb hallgatói létszámával rendelkezik a PTE, hiszen az elvárt, magas színvonalú oktatás mellett egy olyan pluszt tud adni a hallgatóinak, amit máshol nem kaphatnak meg.

A Pécsi Egyetemi Napok nulladik napja egyben ÁKOS legújabb, IGAZÁN / TURNÉ 2015 névre keresztelt koncertsorozatának első állomása lesz. A két évvel ezelőtti PEN nyitánya is felejthetetlen volt Ákosnak köszönhetően, az idei fesztivál is egyedülálló fény- és hangtechnikát felvonultató show keretében fog elstartolni. A Pécsi Egyetemi Napok nem is viselhetné a „pécsi” nevet, ha a Punnany Massif, a 30Y és a Halott Pénz nem lépne fel, de a helyi büszkeségeink mellett persze szép számmal fognak sorakozni az ország legnagyobb koncertzenekarai. A Brains, a Tankcsapda, az Anna and the Barbies, Péterfy Bori és a Vad Fruttik mind fel fognak lépni a Pirogránit udvarában felállított Nagyszínpadon.

A részletes program megtalálható ide kattintva.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS