Kétnapos konferencia kezdődött Pécsett az animációs filmről • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Kétnapos konferencia kezdődött Pécsett az animációs filmről

A 100 éves magyar animáció tiszteletére kétnapos konferencia kezdődött ma délelőtt Pécsett, a Bóbita Bábszínházban. A Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület és a Film-Virage Kulturális Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő szakmai rendezvényt a hazai animáció jeles képviselői is személyes részvételükkel gazdagítják, az előadók között megtalálható az Oscar-díjas Rófusz Ferenc, és Richly Zsolt Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező.

A kedd délelőtti nyitóelőadást Dr. Tarnay László tartotta, aki az animációs alkotásokat esztétikai, filozófiai szemszögből mutatta be és osztályozta. Kling László előadásában történeti visszapillantást adott a valóságos és a fantázia szülte világ ábrázolásának lehetőségeiről, majd Rófusz Ferenc A légy című alkotását elemezte, kiemelve fontos részleteket a filmből.

Rófusz Ferenc tartja előadását a zsúfolásig megtelt teremben

Rófusz Ferenc tartja előadását a zsúfolásig megtelt teremben

A konferencia első napjának legnagyobb érdeklődést kiváltó előadója természetesen Rófusz Ferenc volt, aki röviden bemutatta pályafutásának kezdeteit, majd számos kulisszatitkot árult el a szájtátva figyelő nézőknek az Oscar-díjat hozó filmjének munkálataival kapcsolatban. Megtudhattuk, hogy a film úgynevezett háttéranimáció, amely zsírceruzával készült. A jeleneteket eredeti helyszíneken, valós környezetben, két lakásban rajzolták meg, két éven át tartó munkával. Rófusz Ferenc kitért arra is, hogy a történetben az akkori korszak „cenzorai” bizonyos áthallásokat véltek felfedezni. Ez így volt más alkotások esetében is, bár ahogy utalt rá, abban a korban viszonylag szűk volt a mozgástér szellemi vonatkozásban, azonban pénz rendelkezésre állt. Napjainkban viszont ez fordítva van, gyakorlatilag szakmai beleszólás nincs, viszont rendkívül nehéz anyagi forráshoz jutni… A rajzfilmkészítés technikája napjainkra megváltozott, az időigényes munkafolyamatokat ma már számítógép vette át, így gyorsabban lehet megvalósítani az elképzeléseket.

Rófusz Ferencet Mészáros Anikó slammer saját verssel köszöntötte, az alkotás A légy című filmet mutatta be rímekbe szedve, rendkívül szellemesen, a közönség folyamatos zümmögése közepette. A filmrendező nem titkolta el meghatódottságát − megjegyzte, hogy minden várakozását felülmúlta e személyes meglepetés.

A konferencia délután, valamint a szerdai napon tovább folytatódik, előadásokkal, filmvetítésekkel. A témák jóformán a szakma teljes egészét felölelik, hiszen szóba kerül a szinkronkészítés, a vizuális kommunikáció és a gazdaság kapcsolata, a tehetséggondozás és az oktatás kérdése, a modern technikai lehetőségek, munkamódszerek és nem utolsó sorban az animáció és a képregény kapcsolata.

A rendezvény „OFF-programjai” keretében a résztvevők megtekinthetik a Magyar Animáció 100 című kiállítást, valamint a házigazda Bóbita Bábszínház épületében Sramó Gábor igazgató tart épületbejáró sétát és tárlatvezetést.

Az esemény Facebook-oldala ide kattintva érhető el.

 

 

 

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS