8. Ördögkatlan Fesztivál • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

8. Ördögkatlan Fesztivál

Ha a nagy elődöket, a Művészetek Völgyét és a Mediawave Fesztivált tekintjük, akik idén ünneplik születésük 25. évfordulóját (nem mellesleg mindkét csapat vendégeskedik a Katlanban), a nyolcadik év még nem sok, ám egy olyan korban, amikor minden csoda egy-két másodpercig tart, és amit ma ünnepelünk, holnap már el is felejtjük, igenis tekintélyes ez a szám.

ordogkatlan2008-ban gondolta úgy Kiss Mónika és Bérczes László, hogy barátaikkal létrehoznak Baranyában egy mezítlábas fesztivált, ahol védnöküktől, Törőcsik Maritól kölcsönzött mottóval összegyűjtik a „nem normális” embereket, azokat, akik nagyonis normálisak, csak éppen „korszerűtlen” módon a nyitottságot, kíváncsiságot, személyességet és minőséget képviselik, és akiknek értékrendjében előbbre van az emberség és a szeretet, mint a haszon. Kölcsönzik mindezt a két védnöktől, az első Ördögkatlant még megnyitó Cseh Tamástól és a már említett Törőcsik Maritól.

És most itt a nyolcadik alkalom! Őrizzük immár létező hagyományainkat, és közben mindig kitalálunk újdonságokat. Az alapvető cél változatlan: a művészeti ágak legjobbjait hívják meg a szervezők a négy katlanfaluba, s általuk teremtenek lehetőséget arra, hogy sokezren találkozhassunk, és „jók legyünk öt napig”. Folytatódik a beremendi koncertek sora, Mozart és Beethoven után újabb klasszikust vezényel majd Dinyés Dániel,  és először jár a Katlanban a csodahegedűs, Iva Bittová.  Díszvendég lesz Mácsai Pál vezetésével az Örkény Színház és a magyar jazz megkerülhetetlen alakja, Dresch Mihály is. De minden műfajból a legjobbakat lehet látni idén is, köztük Pintér Bélát és Társulatát és a Quimbyt, a Faluturistákat és Faragó Béla kortárs operáját, Örkény Vurstlit és kortárs festők kiállításait, Katlanfutást és épületfestést, Esterházy Pétert és Palya Beát, Wombot és kaposvári színházat, Kiscsillagot és Vádlit… És természetesen lesz Mulatság, mert Kapa, Pepe és Rémusz nélkül elképzelhetetlen az Ördögkatlan.

Ötnapos mulatságra hívnak mindenkit a szervezők, aki normális és aki nemnormális, és aki a szívét hozza közénk, az Ördögkatlan egyre bővülő emberséges közegébe.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “8. Ördögkatlan Fesztivál”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés