Liliom Rita: Jó lenne, ha kiharcolnánk a döntőbe jutást • Hetedhéthatár

Sport

Liliom Rita: Jó lenne, ha kiharcolnánk a döntőbe jutást

2015 augusztus 1-jén rajtol a női röplabda Európa Liga, tudtuk meg a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) székházában július 22-én szerdán tartott sajtótájékoztatón, amelyen a 28 év után az idei Európa-bajnokságra kijutó válogatottunk is részt vesz.

Liliom Rita és a szerző

Liliom Rita és a szerző

A mieink három ellenféllel idehaza, kettővel pedig idegenben találkoznak: előbb Békéscsabán fogadják Grúziát, majd Törökországban, Ankarában vendégeskednek. A következő két hétvégén, Érden Görögországgal és Izraellel mérkőznek meg, végül Lengyelországba utaznak. Minden alkalommal két mérkőzést játszanak egymással a válogatottak, a hazai mérkőzéseket az M4 televízió élőben közvetíti.

Ludvig Zsolt, az Európa Liga szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy az Európa Liga az Európai Röplabda Konföderáció (CEV) második legjelentősebb válogatott sorozata, s ennek tükrében, idén már sokkal komolyabb előírásoknak kell megfelelnie a rendezőknek, mint korábban. A szövetségben uralkodó állapotok ellenére – köszönhetően az MRSZ támogatóinak – minden feltétel adott a válogatott felkészüléséhez és a sikeres Európa Liga rendezéshez.

„Reményeink szerint sikerrel veszi a csapat az alapszakaszt, s tovább tud jutni az elődöntőbe, amelyet Szombathelyen rendezünk majd, s amennyiben sikerül a döntőbe kerülést is kiharcolni, úgy az a mérkőzés mindenképpen Budapesten lesz látható.”

Jan De Brandt szövetségi kapitány arról beszélt, hogy a női válogatott négy hónapos Eb-felkészülése során már a második fázisnál tart a csapat, amely közvetlenül az Európa Ligában való sikeres szereplést szolgálja. A legfontosabb azonban a sikeres Európa-bajnoki szereplés lesz.

„Emellett három fontos célunk van: egyrészt a játékosok egyéni fejlesztése, másrészt az, hogy igazi ütőképes csapatot tudjunk alkotni belőlük, harmadrészt pedig, hogy szeptember végén ne álljon majd le ez a fejlődés, hanem tovább tartson az előrelépés és sikerrel szerepeljünk a jövő évi Európa-bajnoki selejtezőkön is.”

Sándor Renáta, a jelenlegi legeredményesebb magyar játékos arról beszélt, a válogatottnak fontos a sikeres Európa Liga szereplés, de az csak a része a kontinenstornára való felkészülésnek. Igazából majd ott kell csúcsformában lenni. „Már az is nagy siker, hogy kijutottunk az Eb-re, de szeretnénk továbbjutni a csoportból, onnantól kezdve pedig minden egyes további mérkőzés már hab lenne a tortán.”

Pecsuvácz Péter sajtófőnök felhívta a figyelmet az Európa Liga újonnan induló magyar weboldalára (roplabdaeuropaliga.hu), amelyen megtalálható minden fontos információ és eredmény, kiszolgálva ezzel a szurkolókat és az újságírókat. A hat Európa Liga mérkőzésre már megkezdődött az online-jegyárusítás is, amely a verseny már említett honlapján keresztül is elérhető. A jegyek amúgy 1500 forintba kerülnek, diákok és nyugdíjasok számára 1000 forintért váltható meg, viszont azért, hogy a gyerekek számára minél könnyebben elérhetőek legyenek a találkozók, 14 év alattiak számára a belépés ingyenes.

 

Lilliom Rita csapatkapitány válaszolt kérdéseinkre.

Milyen célt tűztek ki a csapat számára?

Leszámítva a nagy hőséget, a csapatnak nagyon jó a hangulata. Ahogy a szövetségi kapitány elmondta, igazi közösséggé formálódott a keret, amelynek tagjai szeme előtt csak egy cél lebeg, a sikeresebb Európa-bajnoki szereplés.

Ha miden az elképzelésük szerint történik Európa Ligában?

Akkor bejutunk az elődöntőbe, és ha ott győzünk, akkor Budapesten döntőt játszhatunk.

Liliom Rita fontosabb paraméterei
Pozíció: Outside-spiker (szélső ütő) magasság: 184cm, súly 73 kg , születési év: 1986, ütőmagasság: 305 cm, sáncmagasság: 295 cm.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS