Testek táncos tájképei • Hetedhéthatár

Színház

Testek táncos tájképei

Egy szerelem történetén keresztül mesél a kapcsolatokban rejlő kalandról, a másik ember, és általa önmagunk felfedezésének lehetőségéről a Zéró Balett Your body – My landscape című táncelőadása, Berger Gyula és a holland táncos-koreográfus, Roos van Berkel közös produkciója. Nemzetközi turnéjuk egyik állomásaként érkeznek a Pécsi Harmadik Színházba november 15-én este 7 órakor.

Fotó: Révész Róbert www.maszk.hu

Fotó: Révész Róbert
www.maszk.hu

„Felfedezik egymás testét, de ezek a mozdulatok nélkülöznek minden erotikát, inkább játékosak, mint amikor a kis állatok körbeszaglásszák, az orrukkal megbökdösik egymást. Rácsodálkoznak a saját testükre és egymáséra, az érintések mégis oly kedvesek, oly szeretetteliek, hogy az embernek a nézőtéren túlcsordul a szíve. Ezeket az érzéseket nem lehet megjátszani, ez a két táncos mélységesen szereti és tiszteli egymást, szinte érzem a saját ujjaimban a jóleső bizsergést, ahogy az ujjaik játszanak a másikéval” – vélekedik az előadás egyik lelkes nézője. S valóban, a Your body – My landscape című produkció alapötlete két ember találkozásából fakad, akik az őket meghatározó ellentéteken túl (nemük különbözősége, 23 évnyi korkülönbség, más háttér és neveltetés) azokat az elemeket keresik, melyek összekötik őket. Berger Gyula és a holland Roose van Berkel izgalmas duettje nemcsak két, egyéni hangú művész találkozása, hanem eltérő kultúráké és műfajoké is egyben.

Az épp két esztendeje bemutatott produkció járja a világot, Budapesttől Amszterdamon és Kölnön át Gyergyószentmiklósig sok helyütt láthatta már a közönség. November 15-én, két nappal székelyudvarhelyi fellépésük után a Pécsi Harmadik Színházban vendégszerepelnek vele az alkotók. Ők maguk így vallanak a produkcióról: „Minden nap számtalan találkozást hoz – elhaladtok egymás mellett az utcán, kicsit elbeszélgettek a pénztárnál, és a hátatok egymáshoz dörzsölődik a villamoson csúcsforgalom idején. És néha egy-egy ilyen találkozás felkavar benned valamit. Zaklatottság. Egy érzés, amely izgalomba hoz.  Egy érzés, amely arra késztet, hogy kinyújtsd a kezedet, és hogy visszanézz, amint továbbhaladtál. Zaklatottság. Egy erőteljes szó, sokféle jelentésárnyalattal. Egy nyilvánvaló érzelmet vizsgálunk, és azt a viselkedésünket, amely az érzelemből ered.”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS