Még Salierinek is jó lenni Mozart közelében • Hetedhéthatár

Színház

Még Salierinek is jó lenni Mozart közelében

2015. december 11-én mutatták be a Pécsi Nemzeti Színházban Peter Shaffer művét, az Amadeust.

AmadeusA helyszín Bécs, II. József uralkodása idején. Itt él és alkot Mozart. Az udvar nagy része kisszerű és ostoba, Mozartot kritizálják, elutasítják, bántják. Csupán Antonio Salieri, a befolyásos, idősödő udvari első komponista érti meg Mozart zsenialitását, egyedül ő fogja fel fiatal pályatársa jelentőségét. Shaffer darabja szerint azonban minél jobban elbűvöli Mozart zenéje, annál jobban erősödik benne saját kicsinyes féltékenysége és aljassága. Salieri perlekedik az Istennel, csakhogy a válasz néma csönd. Így kénytelen elfogadni saját végzetét: a földi életben ugyan neki van mindent legyőző hatalma, de isteni tehetség Mozartnak adatott. Már csak egy cél lebeg szeme előtt: megsemmisíteni az ifjú titánt, és elsöpörni életművét.

A Shaffer-mű sok mindenben ellentmond a hiteles Mozart-életrajznak, de a fikción belül olyan személyiségeket és atmoszférát teremt, amelyek hallatlanul izgalmasan tárják elénk a kort, az uralkodót, az udvart és a kor zeneművészetét. Az ironikus humorral teli összeesküvés-történet, az udvar intrikáinak mély és igaz bemutatása, a művek születésének megrajzolása életre kelti Mozart figuráját.

A magával sodró előadásban élőben hallhatjuk Mozart legcsodálatosabb darabjainak részleteit a Pécsi Szimfonietta mintegy harminc zenészének előadásában. A színészek játékát a látványvilág a díszletekkel, a jelmezekkel rendkívüli módon felerősíti; külön említést érdemel a zenekar ötletes elhelyezése. A fényeket, illetve a sötétséget kitűnően használják a hangulat megteremtésére.

Rátóti Zoltán színművész, a Csiky Gergely Színház igazgatója így nyilatkozott a darabról: „Mindig jó Mozart közelében lenni! Még Salierinek is jó lenni Mozart közelében. Számomra pedig öröm, hogy ismét a pécsi társulattal próbálhatok egy kitűnő színdarab remek szerepében. Mozart tökéletessége az ihlető erőnk a próbafolyamatban! Találkozzunk Mozart közelében!”

A főbb szerepekben Rátóti Zoltán (Salieri), Mikola Gergő (Mozart), Kulcsár Viktória (Constanze), Rázga Miklós (II. József), valamint Györfi Anna és Józsa Richárd, mint a hírek, rémhírek és pletykák szállítói láthatóak. A Mozart korát megidéző díszletet Rózsa István tervezte, a jelmezek Horváth Kata és Rátkai Erzsébet munkái. Az előadás rendezője Méhes László.

Az alább megtekinthető felvételeket az előadás szerdai próbáján Komlós Attila készítette. Az összes kép ide kattintva érhető el.

 

Amadeus_01

Amadeus_02

Amadeus_03

Amadeus_04

Amadeus_05

Amadeus_06

Amadeus_07

Amadeus_08

Amadeus_09Amadeus_10

Amadeus_11

Amadeus_12

Amadeus_13Amadeus_14

Amadeus_15


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS