Bélyegvilág - Karácsony 2003 • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Bélyegvilág – Karácsony 2003

Az 1943-ban kibocsátott bélyegek

Azon túlmenően, hogy a bélyegkibocsátó államok közül Magyarország adta ki az első karácsony-bélyeget (1943-ban, Tóth Gyula tervezésében), a 80-as évek elejétől gyakran, 1988-tól pedig rendszeresen ad ki a Magyar Posta karácsonyra az ünnephez igazodó, a meghitt ünnep hangulatát is visszaadni igyekvő bélyeget. Nem könnyű a karácsonyi kiadvány megtervezése! Sőt, az éves bélyegkibocsátás talán legnehezebbike, ha meg akar felelni azon egyszerű kívánalomnak, hogy az egyetemes emberi gondolatkörbe beépítse az egyedit, sajátosat; visszaadja a bélyegkibocsátó állam szellemiségét, kultúráját, hogy az a bélyeg valóban az illető ország névjegye legyen. A magyar szentek: István, Imre, László szerepeltetése Tóth Gyula bélyegén ezért nem anakronizmus (MBÁ: 777., Mi: 734.), Kékesi László betlehemes gyerekei is ennélfogva arattak osztatlan sikert (MBÁ: 3750., Mi: 3795.) és Raffaello: Madonna a gyermekkel és a kis Keresztelő Szt. Jánossal című festményének népi megfogalmazását Derdőről sokkalta inkább elfogadjuk magyar karácsony-bélyegnek, mint az eredeti reprodukcióját (MBÁ: 4179., Mi: 4227.).

A 2003 márciusában forgalomba került „Üdvözlettel III.” öntapadós kisív bélyegképei közül az ötödik karácsonyi témakörbe tartozik, tervezője, Gyüre Júlia legalábbis annak szánta. A kisív tagjainak egymáshoz kapcsolódásából ez jobban kitűnik, de önmagában is, a sötétben világító gyertyákkal, a fenyőfa a díszeivel, tartalmaz karácsonyi motívumokat. Az idei karácsonyi kiadás Keresztes Dóra tervezése. (Ez évi húsvéti bélyegünk is az ő alkotása, s e két kiadás a megjelenés eltérő alkalmától, időpontjától függetlenül is összeállhat egy sorozattá. Egybefűzi őket a kereszténység két nagy ünnepének köszöntése, a tervezésben, kivitelezésben mutatkozó rokonság.)

Az alkalmazott motívumok ismerősek: stilizált téli táj, a betlehemi csillag, a téli éjszaka sötétjében összebújó házak fenyőkkel közrefogva, angyalok fényt adó gyertyákkal; a sötét és a világos ellentéte: a Megváltó születése határvonal viszonyunkban a Mindenhatóhoz, kinek szimbolikus szemét véljük látni mindenek fölött. Csak egyetlen motívum idegen még nálunk, a Duna-Tisza táján, a rénszarvas. Ez idegen hagyományainktól, nemzeti kultúránktól.

E bélyegpár 2003. október 31-én került forgalomba, az Állami Nyomda készítette ofszet eljárással. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a nagykarácsonyi postahivatalon keresztül is kérhetjük karácsonyi üdvözleteink továbbítását, ahol az advent idején külön alkalmi bélyegzéssel látják el azokat.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS